Шефът на КЗП: Ще има санкции за тези, които са нарушили закона при двойния стандарт при храните

  • 14 май 2019 18:40

  • 416
  • 0
Шефът на КЗП: Ще има санкции за тези, които са нарушили закона при двойния стандарт при храните
© БНТ

Имахме политически елемент във въпроса за двойния стандарт при храните. Европейският парламент е гласувал пакет в това отношение и ние трябва да създадем нормативна база за функциониране на този регламент. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по повод ново проучване на нелоялни търговски практики.

Този въпрос досега беше коментиран почти изцяло на плоскостта на храните. И в нашия проект те заемат основно място, но ние сме го разширили и в областта на напитките - такива, които могат да бъдат закупени и намерени у нас, заяви Маргаритов.

Той заяви, че проверките ще бъдат правени при търговците. Целта е да установим дали потребителите у нас могат да бъдат заблуждавани относно предлаганато качество. Фокусираме се пряко върху промените в законодателството и на национално, и на европейско ниво. Ще разчитаме на лицензирани лаборатории. В случая най-важното е, че тези лаборатории трябва да се съобразят с единната методология, обясни шефът на КЗП.

Досега законите не забраняваха да има различни съставки в един и същ продукт. От януари 2020 година с единната методология има решение на въпроса с различните вкусове в различните географски райони на Европа. Те биха могли да регистрират на базата на пиопулярните марки и други такива за клиентите със специфични потребности. Когато обаче има нещо утвърдило се на пазара, търговците трябва да гарантират на клиентите тази еднаквост, подчерта Маргаритов.

През есента ще оповестим първите резултати, а до края на проекта ще трябва да направим и анализ на резултатите. Ще има санкции за тези, които са нарушили закона. Мисля, че при борбата с двойния стандарт ще имаме подкрепа на наднационално ниво, каза още Димитър Маргаритов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини