Близо 90 млн. щ. д. е стокообменът ни с Виетнам през 2018 г.

  • 22 април 2019 13:42

  • 231
  • 0
Близо 90 млн. щ. д. е стокообменът ни с Виетнам през 2018 г.
© Министерство на икономиката

През 2018 г. между България и Виетнам е постигнат общ стокообмен на стойност 88.8 млн. долара. Повишението спрямо 2017 г. е с около 10 на сто, но считам че имаме по-висок потенциал, който да реализираме. Това е казал министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в по време на среща с посланика на Виетнам Доан Туан Лин, на която двамата са обсъдили задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, съобщиха от министерството.

Министър Караниколов и Доан Туан Лин са се съгласили, че със Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз /ЕС/ и Виетнам, което се очаква да бъде подписано в края на юни т.г., ще се насърчи още повече търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и потенциал между България и Виетнам.

Икономическият министър е посочил, че по време на Българското председателство на ЕС страната ни е подкрепяла активно подписването на Споразумението. Той е бил категоричен, че ще съдейства за по-бързото ратифициране на търговското споразумение и от българския парламент, за да бъде осигурен бърз достъп на износителите и инвеститорите от страната и ЕС до един бързо развиващ се пазар от 95 милиона потребители.

"Виетнам е наш традиционен търговско-икономически партньор, с който си сътрудничим отлично, но трябва да надграждаме, за да развием пълния потенциал и оптимизираме двустранната търговия", е изтъкнал още Караниколов на срещата.

От своя страна посланик Доан Туан Лин е заявил, че Виетнам може да бъде врата за стоките от България към Тихоокеанския регион и страните от Азия, а нашата страна да предостави възможности за тези от Виетнам към пазарите на ЕС. За идентифицирането и реализирането на нови възможности в търговско-икономическата сфера, двамата са съгласували провеждането на 24-та сесия на Българо-виетнамската смесена комисия през ноември 2019 г. в София, която да бъде съпътствана от провеждането на бизнес форум.

Български износ за Виетнам през 2018 година е 33.0 млн. долара, състоящ се от: медикаменти; инсектициди; ламарини, листове и ленти от мед; каолин и каолинови глини; антибиотици и др. Вносът от Виетнам за същия период е на стойност 55.8 млн. долара и се състои от: кафе; пневматични гуми от каучук; части и принадлежности за превозни средства; ядки, кашу и др.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини