Гръцката "ДЕПА" спечели търга на "Булгаргаз" за закупуване на синьо гориво

  • 01 април 2019 20:57

  • 1134
  • 1
Гръцката "ДЕПА" спечели търга на "Булгаргаз" за закупуване на синьо гориво
© Getty Images/Guliver (архив)

Гръцката газова компания ДЕПА е предложила най-ниска цена и спечели търга, обявен от "Булгаргаз" за закупуване на 1.5 милиона мегаватчаса синьо гориво.

Така за пръв път газовата ни компания ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с руската "Газпром Експорт", съобщи БНР.

"Булгаргаз“ ще купи цялото количество, обявено в търга, от гръцката компания ДЕПА. От тяхната оферта става ясно, че горивото, което ще продадат, е микс от втечнен и тръбен газ. В търга освен "ДЕПА" са участвали също холандската фирма "Колмар“ и българският търговец "Дексиа“, които са предложили на "Булгаргаз" да купи от тях втечнен газ.

Предстои "Булгаргаз“ да подпише договор с "ДЕПА“. Основно изискване на газовата ни компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа.

От "Булгаргаз“ обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
1134 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сикиш

2019.04.01 | 21:31

1

През 2018 Русия е доставила в Европа 2 пъти повече втечнен газ.

Добави коментар

Водещи новини