800 малки бензиностанции пред фалит заради новите изисквания за касови бележки

  • 06 март 2019 19:29

  • 1263
  • 5
800 малки бензиностанции пред фалит заради новите изисквания за касови бележки
© pixabay

Задава се криза на пазара с горивата. Според бизнеса е възможно много бензиностанции да не отворят на първи април.

Според Петролната и газова асоциация, браншът не е готов да издава касови бележки по новите изисквания, които влизат в сила след 25 дни. Цената на устройствата са от 5 000 лв. до 8 000 лв.

От НАП отказаха да отстъпят от поставения срок. Собствениците на малка бензиностанция в Смолян, която работи от 23 години казват, че най-вероятно ще затворят, защото пари за нови фискални устройства нямат.

„Цените просто са непосилни, от порядъка на 4-5 хил. лв. на обект. При два обекта – 10 хил. лв. При тези малки маржове, ние едвам си работим за заплатите”, коментира Милена Иванова, управител на бензиностанция, пред БТВ.

Сдружението на средните и малки бензиностанции прогнозира, че ще се стигне до фалити на близо 800 бензиностанции. „С тези нови изисквания това е целта, ние да изчезнем от пазара и да останат големите”, посочи Дойчин Лазаров, съпредседател на Сдружението на средни и малки бензиностанции в България.

Шофьорите са притеснени, че горивата ще поскъпнат, ако от пазара изчезнат малките играчи.Големите вериги, обединени в Петролната и газова асоциация, настояват за отсрочка от два месеца преди въвеждане на новите изисквания.

„Ако трябва да направим една касова бележка, със всички разходи, тя сигурно ще бъде един метър дълга. Една стотинка за заплата, две стотинки за ток, осем стотинки за държавен резерв – т.е потребителят няма да получи нищо”, каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

От приходната агенция обясниха, че изискването е в касовия бон да има размера на ДДС-то, акциза, както и доставната и продажната цена на горивото. „Целта на тази промяна е по повод големия дял недеклариран и неплатен данък в търговията с горива, тъй като приблизително половината цена от литър гориво е данъци – ДДС и акциз, се въвежда допълнително изискване, в което потребителите могат да видят ясно, колко е ДДС, колко е акциз”, посочи Росен Бъчваров, НАП.

Данъчните не планират отсрочка, а от Министерството на финансите припомнят, че за новите касови апарати се знае още от декември миналата годината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1263 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.03.07 | 17:02

5

Чудят се какви тежести да слагат - после що няма бизнес среда.......

2019.03.07 | 04:54

4

ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА ПРЕСТЪПНАТА ШАЙКА ОЩЕ ОТ НАЧАЛО.ДА ФАЛИРА МАЛКИТЕ.МАРЕШКИ Е ТЕХЕН ПРОЕКТ СЪЩО.СЪЗДАДЕН С СЪЩАТА ЦЕЛ.ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ.КОЛКОТО ПО СКОРО СИ ОТИДАТ ,ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ.ИНАЧЕ ХОРА НЯМА ДА ОСТАНАТ НА ТЕРИТОРИЯТА.САМО ЦИГАНИ.НО И ТЕ БЯГАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ШАЙКАТА.

Бай Кравай

2019.03.06 | 21:12

3

Стига глупости я НАП да проверят имотното им състояние! Ако нямат по 4000€ колкото е една заплата на мед сестра в Англия , то по-добре дс фалират и да се избавят от агонията.

Въййй

2019.03.06 | 20:59

2

Абе тия само фалират и работят на загуба,това е нещо невероятно. Всяка година те са на загуба ,нямат пари ,абе въобще човек да ги ожали. Защо не закриват тогава този бизнес или пък да дойдат някои
конкурентоспособни?

Уча се !

2019.03.06 | 20:43

1

Двайсет и три години да имаш бензиностанция и да нямаш десет хиляди лева !?

Тия хора или са луди или нас ни мислят за луди !?

Добави коментар

Водещи новини