Бизнесът иска да отпадне лимитът от 150 часа за извънреден труд

  • 06 февруари 2019 19:59

  • 1665
  • 4
Бизнесът иска да отпадне лимитът от 150 часа за извънреден труд
© Pixabay

Двойно повече часове извънреден труд предлага държавата. Поводът - бизнесът настоява лимитът за извънредните часове работа да отпадне изцяло.

Ако погледнем по-мащабно, извънредният труд е забранен. Можем да работим повече само ако това наистина се налага и то при доста строг регламент. В рамките на един месец лимитът за извънредна работа е 30 часа дневен или 20 часа нощен труд.

Хипотетична ситуация - днес е сряда, имате спешна работа и работите повече. Утре обаче отново е работен ден - законът казва: "Можете да останете не повече от 3 часа". Така общо за цялата година лимитът е 150 часа - извънреден труд. Според бизнеса това не е достатъчно и ако хората искат, трябва да имат възможност да работят повече. Държавата предлага компромис - часовете да станат 300. 

Идеята обаче е това да важи само за професиите с колективно договаряне.  В целия този спор синдикатите припомнят, че всеки час извънреден труд, трябва да се заплаща подобаващо - между 50 и 100 % допълнително.

,,Ние искаме да отпадне годишното ограничение, тъй като пазарът страда от това, че не предлага качествена, квалифицирана работна ръка и бизнесът страда с изпълнението на поръчките. В такива случаи се прибягва към извънреден труд", обясни Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България пред Нова телевизия.

,,Когато някой е решил, че ще става бизнесмен, той би трябвало да си планира работата, така че да не натоварва работниците допълнително", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". 

Държавата не одобрява цялостното отпадане на лимита. Затова се предлага компромис - часовете да скочат двойно, но само за професиите с колективно договаряне.

,,Ние нищо не отменяме, просто даваме една допълнителна възможност, т.е., да останат всички други ограничения, които са предвидени, но да се даде възможност при КТД да се договаря по-дълъг период, но не повече от 300 часа на година", каза Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , министър на труда и социалната политика.

Синдикатите са против и припомнят, че миналата година подобни промени са били въведени от Унгария, а текстовете там са придобили гласност като "робския закон".

Последвайте канала на

Владимир Василев
1665 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.02.07 | 17:58

4

Най добре да работим без пари а на края на месеца роба да плаща на робовладелеца че е работил за него.

2019.02.06 | 22:34

3

Ужас ! Геноцидът непрекъснато се усилва до пълното ни унищожаване ! Българинът е поробен и не се съпротивлява ! Овца за стрижене и колене !

2019.02.06 | 22:31

2

Хората искат нормални заплати , а не извънреден труд ! Бизнесът не е бизнес , а кожодерски и престъпни фирми , принадлежащи на престъпници , крадци и убийци ! Държавата / Тиквата / е зад тях защото е престъпна ! Социалната защита на работещите е унищожена !

бат'Паци

2019.02.06 | 20:46

1

Бизнесмените(мутри)ако има вариант,ще помолят държавата от време на време да не плащат заплати на подчинените си,за да има пари за новият нов(защото има и стар) джип и почивка в Доминикана,като трябва да заделят и за новата проститутка..пардон певица.Разбира се,трябват пари и за новият палат в Бояна,така,че ще събират пари от работниците-от време на време..

Добави коментар

Водещи новини