В Плевен се обсъжда нова базисна наемна цена на общинските жилища

  • 17 януари 2019 15:46

  • 586
  • 0
В Плевен се обсъжда нова базисна наемна цена на общинските жилища
© Булфото/Архив

В Плевен се обсъжда нова базисна наемна цена на общинските жилища, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет /ОбС/ в града.

Предложението е внесено от кмета Георг Спартански. В Плевен редът за разпореждане с общински жилищни имоти е определен с решение на ОбС от 2005 г. Към момента е в сила решение от 2014 г., с което базисната наемна цена за 1 кв.м. жилищна площ е 62 стотинки. В предложението се уточнява, че в продължение на 18 години цената е била коригирана веднъж, като покачването е било с 10 стотинки. В същото време е налице многократно увеличение на минималната работна заплата, както и на наемните цени на жилищни имоти на свободния пазар в общината. От 2001 г. до края на 2018 г., по данни на Националния статистически институт, инфлацията е в размер на 88,00 на сто, допълва Спартански. Общинската администрация е установила, че в Плевен цените са едни от най-ниските, в сравнение с други общини, близки по големина и брой на население.

Жилищният фонд на Община Плевен е стар и амортизиран, нуждите от текущи и аварийни ремонти нарастват, поради което е необходимо да се увеличи наемната цена, за да може да отделят средства за поддържане на имотите и да се удовлетворяват качествено жилищните нужди на гражданите, се посочва в предложението. То ще бъде дискутирано в три постоянни комисии в ОбС до края на януари.

Последвайте канала на

БТА
586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини