Прогнозират поскъпване на всички стоки и услуги в страната

  • 11 януари 2019 19:09

  • 1779
  • 7
Прогнозират поскъпване на всички стоки и услуги в страната
© pixabay

Очаква се поскъпване не само на цената на хляба през тази година, но и на всички стоки и услуги. Тази прогноза направи пред Дарик председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Сред причините за това са по-високите разходи на бизнеса са горива, природен газ, електроенергия и заплати.

Кукушева посочи, че готвените от държавата промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще натоварят с още разходи производителите. Сред предложените промени са стоките с висок фискален риск да подлежат на допълнителен контрол, чрез система за проследяване на всички камиони с тегло над 3,5 тона. Ще има поскъпване на стоки и услуги в страната, прогнозира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Мариана Кукушева допълни, че това ще се случи, след като се увеличават разходите на бизнеса горива, природен газ, електроенергия и заплати. „Всичко това категорично ще се отрази и върху себестойността на продукцията, независимо дали тя е от хранителния бранш, или от технологиите. Животът става все по-скъп. Категорично се налага правилото повече работа, по-висока производителност, повече ефективност и повече технологии, защото без тях изчезва закон на пазарното стопанство, а той се нарича конкуренция“, каза Кукушева.

Още един непредвиден разход ще имат производителите от средата на годината и той е свързан с подготвени промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс: „Реално ще влязат в сила от 1 юли, т.е. втората половина на годината. Тези готвени промени ще засегнат най-конкурентния бизнес на България. Този бизнес, който работи на светло, има въведени стандарти, отговаря на всички изисквания и всъщност е основен данъкоплатец. Притеснява ни изключителната административна тежест, която трябва да поеме бизнесът на този етап, като въвежда самоконтролни информационни системи, сочени от НАП, за да увеличи своята отговорност на бизнеса за информираност по отношение на това какво се кара в едно превозно средство над 3 тона и половина, за къде се кара, кое е лицето, което шофира“, допълни тя.

Все още обаче промените не са внесени в Народното събрание е възможно да се стигне до широк дебат по тях.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1779 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
RTS

2019.01.12 | 13:04

7

Така де..!

2019.01.12 | 10:33

6

Човешкият труд също е стока. Той ще поскъпне ли?

ххх

2019.01.12 | 09:33

3

Не се плаша от поскъпването,плаша се от липсата на адекватно заплащане на труда и растеж на работната заплата. И на запад цените растат.Нормално е в нормална пазарна икономика когато заплащането в другите сектори расте ,да расте потреблението а с него и ръста на стоки ,и услуги . С порасналото търсене на стоки и услуги е нормално да расте и цената им,и в тези сектори работят хора които също искат по-високи заплати.Няма как да се избегне,другото е застой. Плаши ми упорития отказ на работодателите в България да се откажат от комунистическия си манталитет и да гледат на хората като даденост ,а на работещите като на роби.

2019.01.12 | 09:51

5

Прав си.Изглежда докато робската психика на народа и насаденото му комунистическо мислене не се изкоренят от съзнанието му ,все ще е така.

asd

2019.01.11 | 19:58

1

бойко тъпото само дето се биеше по гърдите колко се вдигат доходите по време на криминалното му управление. преди да се вдигнат доходите се вдигат цените зада убият покупателната способност.

ххх

2019.01.12 | 09:46

4

Не е само"бойко тъпото" причината да сме в това дередже.За него нещата все още са в зоната на фолклора-приказки от уста на уста и недоказани твърдения.Лошото е че други с доказани обвинения катоВальо Топлото,Батко и Братко,Станишев и Моника с Хохегер,Бисеров...все "умни глави" които бяха оправдани , а някой за награда получиха и високи службици и постове в Европа-та. Напразно се напъвате да вините само "бойко тъпото"-той май ще излезе по-умен от предишните и настоящите като Нинова, Б.Бенчев,Баневи,Арабаджиеви и прочие комунистически протежета които удобно премълчавате.

2019.01.11 | 21:44

2

Гарантирано от Герб винаги високи цени.

Добави коментар

Водещи новини