Подем на продажбите на дребно в ЕС и в България

Подем на продажбите на дребно в ЕС и в България Pixabay

Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС нараснаха през ноември с добро темпо за втори пореден месец благодарение на по-ниските петролни цени и на растящите заплати, което предполага, че вътрешното потребление продължава да бъде генератор за макар и по-слабия икономически растеж в Европа през последното тримесечие на изминалата година. Продажбите на дребно в България пък нараснаха за девети пореден месец, при това с едно от най-силните повишения в рамките на изминалата година, показват данни на Евростат, информира БНР.

През ноември 2018-а година търговията на дребно в еврозоната се увеличи с 0,6% спрямо октомври, когато също нарасна с 0,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,3%) и при осреднените очаквания на финансовите пазари за по-слабо повишение с 0,2 на сто. Силни повишения с 1,2% са отчетени при продажбата на автомобилно гориво (с оглед на по-ниските цени на петрола) и при продажбите на нехранителни потребителски стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 0,9 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през ноември до 1,1% от 2,3% през октомври (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,7%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на по-слаб растеж от 0,4 на сто. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база оказва повишението с 2,9% при продажбите на автомобилни горива, докато продажбите на нехранителни се увеличиха с 1,5%, а продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия - с едва 0,2 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през ноември се увеличиха с 0,7% спрямо октомври, когато нараснаха с 0,4% (възходяща ревизия от анемичен растеж с едва 0,1%), докато на годишна база техният растеж се забави слабо до 2,1% от 2,4% през октомври (възходяща ревизия от повишение с 2,1%).

Спрямо осреднените данни за ЕС, Евростат отчете поредно по-силно повишение на продажбите на дребно в България на месечна база и на годишна база.

През ноември търговията на дребно в нашата страна се увеличи с 0,8% спрямо октомври, когато нарасна с 1,0% (силна възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 0,5%), отбелязвайки подобрение за девети пореден месец. По този показател България се намира в т.нар. "златна среда" сред всички 28 страни - членки на ЕС.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се ускори рязко през ноември до 6,6% от 4,9% през октомври и продължава да потвърждава за наличието на устойчив растеж (на годишна база) за 26-и пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през ноември е отчетено в едва три други държави-членки - в Словения (ръст с 10,7%), Румъния (със 7,2%) и Литва (със 7,0%).

Спорт

Коментари

Напиши коментар

Водещи новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?