Какви кадри ще издирва бизнесът през 2019 г.?

Какви кадри ще издирва бизнесът през 2019 г.? Pixabay

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов персонал през тази година, показва проучване на Агенцията по заетостта. Едва 3 на сто са посочили, че възнамеряват да съкраващат хора. Проучването е сред почти 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много работниците ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А най-малко – в Разград, Видин и Кюстендил.

Какви конкретни кадри издирва бизнеса, за да наеме тази година – проучени са нуждите в две групи с професии. В едната – на първо място са машинните оператори, следвани от продавач-консултанти, шивачи, строители, готвачи. В другата група са професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност, на първо място – шофьорите, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието. През 2019 г. ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 шофьори. В повечето фирми – с постоянна заетост.

Данните служат на институциите за промяна в политиките им.

„И в образователната система, и в тази за обучения и заетост на възрастни , т.е. да се организират обучения по професии, които се търсят от работодателите”, уточнява в ефира на bTV Кремена Калчева от Агенцията по заетостта. Търсят се иновативни, мислещи работници, способни да вземат решения и да предлагат промени.

Проучването показва и каква ще е нуждата от кадри след 3 години.

3/4 от фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование – най-много ще са инженери по електротехника, електроника и автоматика. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията „Право” и „Химични технологии”.

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки.

Спорт

Коментари

 1. 2019.01.03 | 13:22

  селянчета с широко отворени уста и крака....

 2. 2019.01.02 | 22:31

  Е да де, още няколко кьор фишек закона за пътищата и аз ще почна да заобикалям България

 3. 2019.01.02 | 22:28

  ...големи сочни... и да са дащтни ....

 4. 2019.01.02 | 22:25

  АГЕНЦИИТЕ ПО ЗАЕТОСТА В БЪЛГАРИЯ СА НЕЕФЕКТИВНИ, РАБОТЯТ ДЕН ДА МИНЕ ДРУГ ДА ДОИДЕ. РАБОТЕХ ЧАСТНО И САМО ХОДЕХ ДА ИМ СЕ ПОТПИСВАМ ДАВАТ НЯКАКВИ КАРТОНЧЕТА В РАМКИТЕ НА 6 МЕСЕЦЕ НИЩО ПОЛЕЗНО ОТ ТЯХ НА ТАКИВА ЧОВЕК ДА НЕ РАЗЧИТА ЧЕ МОЖЕ ДА УМРЕ ОТ ГЛАД В БЪЛГАРИЯ . А БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ ГЛЕДАТ ДА ПЛАЩАТ МИНИМАЛНО НЯКОЙ ДАЖЕ ЛЪЖАТ И НЕПЛАЩАТ. ТРЯБВА СЪС ЗАКОН СЕДМИЧНО ЗАПЛАЩАНЕ В БЪЛГАРИЯ КАКТО ПЛАЩАТ В ЧУЖБИНА А НЕ КАКТО В БЪЛГАРИЯ НА ПРИНЦИПА ЩЕ ИМА ДА ВЗИМАШ ОТ МИНАЛ МЕСЕЦ НА ТИ СЕГА АВАНСЧЕ. ТОВА АКО НЕ СТАНЕ И КИТАИЦИТЕ НЯМА ДА РАБОТЯТ ПРИ БГ РАБОТОДАТЕЛИ СЪС СИГОРНОСТ. ТО И ЗА ТОВА ХОРАТА СПЕЦИАЛИСТИ БЯГАТ ОТ БГ. ДОБРЕ Е САМО В ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИСКИЯ СЕКТОР ПО СИГОРНО ТАМ Е РЕДОВНО И СТРИКНО ЗАПЛАЩАНЕТО НО В РЕЯЛ СЕКТОР ЛОШО. ФАКТИ И ПРИМЕРИ МНОГО. НО УПРАВНИЦИ ЗАКОНОТВОРЦИ НЕ ХАЯТ.

 5. 2019.01.02 | 21:48

  Ниско платени.

 6. 2019.01.02 | 21:48

  Nali balgarskite rabotnici ne bili produktivni. Kato iskate produktivni 6to si ne vnesete malko angli4ani I germanci

 1. 1

Напиши коментар

Водещи новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?