Петролът поскъпва с над 1 долар за барел

  • 28 декември 2018 11:58

  • 773
  • 0
Петролът поскъпва с над 1 долар за барел
© Pixabay

Петролните фючърси поскъпват по време на петъчната търговия с над 1 долар за барел (с между 2,35% и 2,85%), заличавайки част от техния вчерашен спад с между 3,5% и 4,2%, тъй като през последните дни инвеститорите на пазарите на суровини продължават да бъдат силно повлияни от бруталните движения на фондовите борси и по-специално на Уолстрийт.

Снощният спад на петролните цени беше повлиян от първоначалното рязко понижение на трите основни американски фондови индекси и от данни на Американския петролен институт (API), според които складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали през седмицата до 21 декември с цели 6,9 млн. барела до общо 448,2 млн. барела. Това вчерашно понижение на двата основни вида петролни фючърси с между 3,5% и 4,2% беше факт само ден, след като те поскъпнаха с близо 9% благодарение на агресивното възходящо движение на пазарите на акции на Уолстрийт в сряда.

Снощният позитивен драматичен обрат на Уолстрийт само час преди затваряне на американските борси пък доведе до риск-апетит и на пазарите на суровини, позволявайки днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари да поскъпват с 2,8% към 45,80 долара за барел, а аналогичните фючърси на петрола Брент - с 2,15% към 53,60 долара за барел.

Въпреки че търговията на петролните пазари остава силно зависима от настроенията на пазарите на акции, фючърсите на черното злато все още се търгуват недалеч от техните дъна от средата на 2017 година, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно забавянето на глобалния икономически растеж, респективно на потреблението на петрол догодина и от наличието на свърхпроизводство.

Днес вниманието на петролните пазари ще бъде насочено към официалните данни на Енергийната информационна агенция (EIA) на САЩ за седмичните складови запаси на суров петрол. Ако данните на EIA потвърдят доста силния ръст на петролните запаси, отчетен от API, това може да ограничи текущия нов опит за поскъпване на петрола.

През последния месец САЩ се превърна в световен лидер, добивайки рекордните 11,6 млн. барела на ден, което е повече от производството на петрол в Саудитска Арабия и Русия.

Междувременно Ройтерс цитира руският енергиен министър Александър Новак да казва, че растящият протекционизъм и непредсказуемостта на американската администрация са изиграли голяма роля за резките ценови колебания на глобалните петролни пазари през последните две години. Той също така посочи, че Русия може да намали производството си на петрол с между 3 и 5 млн. тона през първата половина на 2019 година като част от постигнатото в началото на декември споразумение във формата "ОПЕК+" за съкращаване на добивите с общо 1,2 млн. барела дневно, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини