Фермерското сирене бъкано с бактерии, показа изследване

  • 21 ноември 2018 07:16

  • 5913
  • 5
Фермерското сирене бъкано с бактерии, показа изследване
© Булфото (архив)

Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито на европейското, нито на българското законодателство за хигиена при храните. В част от продукцията се намира опасната бактерия ешерихия коли, която може да предизвиква диария, а в някои случаи дори смърт.

При последната епидемия в Германия токсичен щам на ешерихия коли причини смъртта на 50 човека.

Тревожните резултати за съдържанието на фермерските продукти бяха установени при лабораторно изследване, направено от Центъра по биология на храните по поръчка на „Телеграф“.

Оказва се, че не само бактерията ешерихия коли е проблемът в сирената и млякото. Два от фермерските продукти съдържат и антибиотици. Закупени са били 8 проби млечни продукта - сирена, извара и прясно мляко. Четири от тях - от фермерските пазари пред Министерството на земеделието, храните и горите и пазара „Римска стена“. Отделно са били закупени продукти и от биомагазини – два вида краве сирене, козе сирене и натрошено козе сирене.

След направения микробиологичен анализ е станало ясно, че само два биопродукта отговарят както на българските, така и на европейските норми. В останалите шест – два био и всичките четири фермерски, има колиформи или ешерихия коли над нормите. Или и двете. При някои от продуктите превишението на нормите стига до 10 000 пъти!

В изварата от краве мляко, закупена от „Римската стена“, в двете фермерски сирена и във фермерското прясно мляко, закупени от пазара пред МЗХГ, коли формите са над 10 000 клетки на грам при норма според родното законодателство една на грам. В двете биосирена колиформите са по-малко, но отново извън нормите – в натрошеното козе сирене са 2500 на грам, а в кравето сирене са 4000 на грам.

Но най-притеснителното е, че в три от фермерските продукти се установява опасната бактерия ешерихия коли, сочат още резултатите.

Съгласно европейския регламент допустими са до 1000 на грам. В двете фермерски сирена те обаче са 1000 на грам. А в прясното мляко – цели 9500 на грам!

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5913 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Сашо

2019.10.10 | 21:00

5

Глупусти в Германия кой знае какви неща слагат в това “сирене” сирене има само в България защото смо тук се образува бактерията за подсирването на млякото.

миро

2018.11.21 | 16:37

4

Преди години сиренето беше домашно и никога не си спомням да е имало проблеми. Стока от монополисти и такава за масово потребление няма как да е качествено. В името на печалбата слагат боклуци.

mi to

2018.11.21 | 16:19

3

в изкуственото и заместитела няма как да има бактерии
няма как да има живот там ... то за това не се и разваля
бетон ... млечни продукти "вечност"
бухайте химикали да се чудиме как сме оцелявали без химия

shveik

2018.11.21 | 15:10

2

да попитам защо като хванат в някоя верига продукти на голям производител с вредни вещества не пишете нито коя е веригата, нито кой е производителя, а за това изпадате в детайлни подробности? не че ям домашните боклуци дето продават мърлявите селяци, но все пак ми е чудно

2018.11.21 | 10:03

1

ха ха ха ! На Шиши никой не купува сиренето -боклук, и си поръчал поредното"изследване" на смешнното си вестниче

Добави коментар

Водещи новини