Петролът поскъпна с над 1,5%

  • 16 ноември 2018 14:28

  • 838
  • 0
Петролът поскъпна с над 1,5%
© Pixabay

В петък петролните фючърси поскъпват с над 1,5% с оглед на надежди, че на предстоящата на 6-и декември среща на ОПЕК във Виена ще се стигне до споразумение за ограничаване на производството. Въпреки това се очаква те да отбележат загуби за шеста поредна сесия на търговия на фона на засилените в последно време притеснения, свързани със свръхпредлагането на важната енергийна суровина.

Спекулациите, че в скоро време ОПЕК ще намали добивите с до 1,4 млн. барела дневно, което се равнява на около 1,5% от глобалните доставки, допринася за отскок на петролните фючърси за трета поредна сесия на търговия от дъната, достигнати по-рано през седмицата, информира БНР.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари догодина поскъпват в края на работната седмица с 1,85% обратно към нивото от 68 долара за барел, след като във вторник те се сринаха до 8-месечно дъно малко под 65 долара за барел. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември нарастват с 1,72% към 57,45 долара за барел, опитвайки да отскочат от тяхното едногодишно дъно малко под 55 долара за барел, достигнато по-рано през настоящата седмица (най-ниско ценово ниво от ноември 2017-а година).

Въпреки опитите за стабилизация през последните няколко сесии на търговия, петролните фючърси се очакват да приключат със загуби за шеста поредна седмица. Фючърсите на петрола сорт брент са на път да отбележат седмично понижение с около 4%, докато фючърсите на американския лек суров петрол - с близо 5 на сто.

Очакванията за предстоящо съкращаване на добивите на суров петрол в рамките на ОПЕК, все още много слаби добиви във Венецуела и несигурността относно петролното производство в Либия могат да помогнат за продължаване на отскока на цените на черното златото в краткосрочен план. На този етап обаче все още не е ясно, дали Русия ще се присъедини към евентуалното ново намаляване на производствените квоти в рамките на ОПЕК.

В същото време добивите на суров петрол в САЩ продължават да нараства, като през миналата седмица те достигнаха пореден рекорден връх от 11,7 млн. барела на ден, според данни на Енергийната информационна администрация (EIA). EIA представи и данни, според които складовите запаси на суров петрол в САЩ през седмицата до 9-и ноември са нараснали с цели 10,3 млн. барела, увеличавайки се за осма предна седмица, като от средата на септември насам те вече се повишиха с 48 млн. барела.

Остават в сила и инвеститорските притеснения, че очакваното забавяне на световния икономически растеж през следващата година ще доведе и до по-слабо повишение на потреблението на петрол.

Всичко това сякаш предполага, че текущото поскъпване на петролните фючърси изглежда ограничено.

В тази връзка анализатори на Bank of America Merrill Lynch написаха на техни клиенти: "Биковете на петролните пазари, включващи и нас (инвеститорите, залагащи на растящи цени), вече капитулираха и ние повече не очакваме поскъпване на петрола към 95 долара за барел през следващата година".

Британската банка Barclays пък намали своите прогнози за петролните цени за последното тримесечие на настоящата година, макар и запазвайки непроменени очакванията си за постепенно понижаване на осредните цени през следващата година. От Barclays вече очакват средна цена на петрола сорт брент през текущото тримесечие около 75 долара за барел (под предишна прогноза за 77 долара), запазване на тази цена в началото на следващата година, понижение към $ 71 през второто тримесечие и към $ 70 през третото тримесечие, преди в края на 2019- а година да се повишат към $ 73 за барел.

Последвайте канала на

Десислава Станева
838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини