Купуваме по-евтин зарзават от Турция

  • 04 октомври 2018 11:46

  • 7307
  • 1
Купуваме по-евтин зарзават от Турция
© Булфото (архив)

Тотален бум на трансграничната търговия тресе пунктовете с Турция заради евтината турска лира, съобщава "Телеграф".

Стабилен е трафикът и на пунктовете с Македония, където стоките традиционно са на половин цена спрямо тези у нас. Евтино сирене привлича нашенци в Румъния.

Лекарствата и строителните материали изместват перилните препарати и миещите средства от първото място в списъците, по които пазаруват българите в съседна Турция. В аптеките в Одрин, Чорлу и Къркларели са ежедневие българските клиенти, които носят празни кутийки от лекарства или рецепти от български лекар. Там те си набавят медикаменти, които у нас или липсват, или са на тройни и петорни цени, както при обезболяващите, препаратите за лечение на онкологични заболявания, язва или белодробни болести.

Българските туристи вече зареждат дори гориво в Турция. Само допреди няколко месеца колите с български номера гледаха да влязат на турска територия с пълни резервоари, но сега литър бензин или дизел се движи в диапазона 1,70 - 1,85 лв. заради евтината лира.

Хитът в туристическата потребителска кошница през последните два месеца са дрехите. При това за дрехи по цени много под тези в моловете в България. В Турция не се налага дори да обикаляте битаците, а може да се облечете с нови по-евтини дрехи от фирмените магазини на водещи модни браншове, които имат заводи в страната. Риза , която у нас струва между 90 и 120 лева, в есенната промоция в Турция излиза от порядъка на 15-20 лева.

Не са рядкост и бусове, чийто багажници са пълни със строителни материали – окачени тавани, бои, тапети, ВиК части.

Хит по традиция са и перилните препарати заради убеждението, че активните вещества в познатите у нас марки са „по-активни“ при произведените в Турция.

Доматите в Одрин са най-изгодни за пазаруване в момента, твърдят хора от Свиленград, които най-често отскачат на пазар в Турция. В Одрин килограм домати може да се купи за 4 лири, аяко си вземеш поне 10 килограма. Това означава, че излизат 1,20 лв., а на пазарите в Хасково и Свиленград цената им е над 2,40 лева. Много на сметка са и корнишоните - килограм излиза 3 лири или само 90 стотинки. Голяма е разликата и в пилешкото месо. Кило хубаво пилешко филе е около 20 лири, или 6-7 лева, докато в българските магазини е невъзможно да се намери на цена под 10 лева.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2018.10.04 | 11:59

1
Казват били сме бедни,а какво се оказва накрая ,в България е за богати хора не за бедни,защото и в македония е по евтино.

Добави коментар

Водещи новини