Регистрираме онлайн фирма в ЕС за пет дни

  • 11 септември 2018 07:15

  • 752
  • 0
Регистрираме онлайн фирма в ЕС за пет дни
© Булфото (архив)

Търговски дружества на територията на целия ЕС ще могат да се регистрират онлайн само за пет дни. Това заяви евродепутатът Емил Радев.

Новите правила за регистрация на фирми ще важат в рамките на целия съюз, а ООД и ЕООД засега са дружествата, познати у нас, които попадат в обхвата на директивата. Поради по-сложните процеси при акционерните дружества засега те няма да влизат в обсега й. Става дума за директива, която се разглежда от правната комисия в Европарламента. Може да стане факт след Нова година, като след това има гратисен период за всяка отделна държава.

„Таксите ще бъдат минимални, за да покриват разноските, в момента има много високи такси в някои държави-членки. Всяка страна ще може да иска някои допълнителни неща. Те ще представят публично примерен устав, за да може да се попълват бланки и така ще е лесно и евтино“, обяснява пред „Монитор“ Радев.

Той допълни, че се очаква промяната да спестява на малките и средни предприятия годишно около 80 млн. евро. "В момента само 17 държави-членки на ЕС имат възможност за онлайн регистрация на дружества. С директивата за използването на цифровите инструменти в дружественото право на практика ще се въведе възможност в целия ЕС за отдалечена цифрова регистрация", уточнява Радев.

"Ще могат да се регистрират онлайн клонове на дружества в други държави-членки. След като промяната стане факт, ще се плащат дистанционно и регистрационните такси, които ще са колкото да покрият административните разходи. Също така ще е възможно да се изкарват типови образци на дружествени договори, устави, без да се налага използването на голяма квалифицирана правна помощ, да може всеки да регистрира дружество онлайн в друга държава-членка", обяснява евродепутатът.

По думите на Емил Радев тези нововъведения ще са от полза за малките и средни фирми, които се занимават с онлайн търговия. "Когато купувачът има пред себе си фирма, работеща онлайн, с регистрация в неговата държава, ще се отнася с по-голямо доверие към нея", уточни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини