Агенция Фич понижи оценката на дълга на Турция

  • 14 юли 2018 07:02

  • 3535
  • 3
Агенция Фич понижи оценката на дълга на Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Агенцията за кредитен рейтинг Фич (Fitch) съобщи, че е понижила оценката на държавния дълг на Турция, защото е преценила, че "рисковете за макроикономическата стабилност на страната са се усилили", предаде Франс прес.

Оценката спада от "ВВ+" на "ВВ" (латински букви), което още повече поставя турския дълг в спекулативната категория. Тя е придружена от негативна перспектива, което значи, че може да бъде отново понижена.

В изявление Фич обръща внимание на по-трудната финансова среда, увеличението на инфлацията и въздействието на спада на курса на турската лира върху частния сектор, чийто дълг е силно свързан с чуждестранните валути.

"Надеждността на икономическата политика се влоши през последните месеци, а първите мерки, които бяха взети след изборите от юни усилиха несигурността", подчертава Фич.

Експертите се безпокоят от девалвирането на турската лира, която от началото на годината изгуби 30 процента от стойността си спрямо щатския долар, и от инфлацията, която през юни достигна 15,39 процента на годишна база - рекорд от 2003 г. насам. Пазарите се тревожат и от авторитарния уклон в държавното управление.

Тази седмица Турция официално премина от парламентарна система към президентски режим, който превръща Реджеп Тайип Ердоган в единствен носител на изпълнителната власт. В прехода бе премахната длъжността министър-председател.

Турският президент си даде с указ правомощието да назначава шефа на централната банка, с което дава знак, че иска да контролира и икономическите лостове. Той освен това назначи зетя си Берат Албайрак за министър на финансите, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
3535 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.07.14 | 12:02

2
Цървули!!!Смърт за Турция и Миризливият Манаф Реджеп!!!Скапаната Анадолска Дупка затъва икономически и в скоро време ще има Цветна Революция-презареждане!!!Колкото по-скоро Азиатският Катун се срине икономически и започне анархия и гражданска война,толкова по-добре за България!!!Никой,който се е хванал с Рускенефа срещу Запада не е прокопсал!!!Честито!!!

2018.07.14 | 15:16

3
E...bi se v g...iza
Jesus

2018.07.14 | 09:07

1
O-oo, големият четвъртит с разширени вени се насочва към нечии г*з.

Добави коментар

Водещи новини