Повишение на европейските борси

  • 12 март 2018 14:03

  • 782
  • 0
Повишение на европейските борси
© Pixabay

Европейските акции поскъпват за шеста поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите в глобален план продължават да приветстват силния петъчен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през февруари, предаде БНР.

Според Департамента по труда водещата световна икономика успя да генерира 313 хиляди нови работни места, надвишавайки съществено очакванията за около 205 хиляди, като в същото време растежът на средното часово заплащане на труда през февруари се забави до 2,6% от 2,8%. Това е знак за солиден растеж на американската икономика, но при отслабващи притеснения, че заплащането на труда може да увеличи драстично инфлационния натиск, което да принуди Фед да предприема по-агресивна политика на затягане (повишаване) на основните лихвени ставки.

Перфектните за инвеститорския риск-апетит данни допринесоха за солиден ръст на пазара на акции на Уолстрийт, като в петък индексът на сините чипове DJIA нарасна с цели 440 пункта (с 1,77%), затваряйки над важната психологическа бариера от 25 000 пункта за пръв път от 28-и февруари насам, докато широкият индекс S&P500 се повиши с 1,74%. Технологичният индекс Nasdaq Composite пък приключи предходната седмица с ръст от 1,74% до рекордно ниво 7560,81 пункта - първо негово нарастване до исторически връх от 26-и януари насам.

Позитивната инвеститорска реакция на солидния доклад за състоянието на американския трудов пазар остава в сила в началото на новата работна седмица, като азиатските борси продължават да приветстват и информациите за предстояща историческа среща на президента на САЩ Доналд Тръмп с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Японският фондов индекс Nikkei приключи търговията в понеделник с растеж от 1,65%, китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,58%, индексът Hang Seng - с 1,93%, а южнокорейският индекс Kospi - с 1,0%.

Европейските фондови пазари се оцветяват в зелено се шеста поредна сесия на търговия, намирайки допълнителна подкрепа от новината за комплексна сделка за размяна на активи между германските енергийни гиганти - E.On и REW.

Акциите на компанията за възобновяема енергия Innogy SE поскъпват с 13,47%, след като E.On обяви през уикенда, че се е съгласила по принцип да придобие 76,8% от капитала на притежаваното от RWE дружество, като в замяна на това RWE ще получи 16,67% от собствени капитал на E.On. Новината допринася за солидно поскъпване на акциите на RWE с 9,35% и с 4,84% на акциите на E.On, както и с 1,4% на общият европейски индекс, включващ компаниите от сектора на комуналните услуги на стария континент.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,38% към двуседмичен връх, след като през миналата седмица поскъпна с 3,1%.

Германският индекс DAX нараства с 0,75%, задълбочавайки възходящото си движение от 3,6% през миналата седмица (най-солиден седмичен ръст от декември 2016-а година).

Френският индекс CAC40 се повишава с 0,31%, испанският Ibex-35 - с 0,53%, а италианският MIB - с 0,42%. Единствено британският фондов индекс FTSE100 се колебае около неговото петъчно ниво на затваряне, тъй като акциите на минно-добивните, на стоманодобивните и на петролните компании се намират под известен натиск от продажби с оглед на по-ниските цени на суровините на стоковите борси като реакция на решението на президента на САЩ Тръмп да въведе високи мита за вноса на стомана и на алуминий.

Акциите на производителя на метали ArcelorMittal се понижават с 0,5%, на компанията за производство на стоманени тръби Tenaris SA - с 0,63%, а на производителите на желязна руда Rio Tinto Plc и BHP Billiton - съответно с 0,42% и с 0,35%.

Понижението на петролните цени с около 0,5% пък се отразява негативно на акциите на British Petroleum и на Dutch Shell PLC, като те се понижават съответно с 0,4% и с 0,25%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини