Как да разпознаем прясната риба в магазина (видео)

  • 06 декември 2017 08:17

  • 9662
  • 3
Как да разпознаем прясната риба в магазина (видео)
© Булфото

Д-р Галя Викьова от БАБХ разкри за читателите на Novini.bg какви особености трябва да съблюдаваме при избора на риба за Никулден.

Традицията повелява на 6 декември на българската трапеза да се сервира рибно ястие. Най-често българинът прибягва до консумацията на шаран. Пред камерата ни д-р Викьова показа как да изберем пресен шаран. Задължително трябва да внимаваме как се съхранява рибата. Тя трябва да бъде поставена и посипана с лед. Водата от леда задължително трябва да бъде отвеждана и да не се задържа върху охладените рибни продукти.

Прясната риба има определени характеристики. Когато я избираме, трябва да наблюдаваме очите - те да са изпъкнали и бистри. Хрилете и люспите трябва да са добре прилепнали към мускултурата. Слузта, която всяка риба отделя, трябва да е светла и прозрачна - това също е фактор, който показва, че тя е прясна. Вътрешните органи трябва да са цели и неразкъсани. Те трябва да имат специфична миризма на риба, а не на развалено.

Инспекторът от БАБХ увери, че всички търговски вериги, които предлагат риба, ще бъдат обект на засилени проверки преди Никулден и допълни, че най-често проверяващите се натъкват на нарушения свързани с неправилното съхранение на риба и лоши хигиенни условия.

Още от съветите на д-р Викьова може да видите в прикаченото видео.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
9662 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.12.06 | 12:50

1
Живата риба е най-прясната риба.
ОН

2017.12.06 | 20:51

3
глупости на търкалета.жена ми и тя е жива но не е никак прясна.ха наздраве и честит колюв ден.

2017.12.06 | 12:50

2
ГЛЕДАЙТЕ РИБАТА В ОЧИТЕ - ТЕ КАЗВАТ МНОГО !!!!

Добави коментар

Водещи новини