Европейските борси са на път да приключат деня с най-солидни седмични загуби

  • 11 август 2017 14:41

  • 1610
  • 1
Европейските борси са на път да приключат деня с най-солидни седмични загуби
© Pixabay

Европейските пазари на акции остават под силен натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия и са на път да отбележат най-солидни седмични загуби за настоящата година с оглед на все по-изострения тон на Доналд Тръмп по отношение на Северна Корея, предаде БНР.

Американският президент заяви, че неговото предупреждение от преди дни, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", ако Пхенян продължи със заплахите към Съединените щати, може би не е било достатъчно твърдо. Тръмп не посочи дали Съединените щати обмислят възможността за изпреварващ удар, но подчерта, че е готов да преговаря.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис от своя страна предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била катастрофална. Американските усилия са дипломатически, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати и искам да останат точно така, отбеляза Матис, опитвайки се да намали острата риторика между Вашингтон и Пхенян.

Войната на думи обаче продължава да засилва геополитическото напрежение, което се отразява силно негативно на риск-апетит на световните капиталови пазари, провокирайки продължаващ спад на фондовите борси и бягство към инвеститорски "финансови убежища" като американските и немските държавни облигации, златото, японската йена и швейцарският франк.

Снощи основните фондови индекси, търгувани на "Уолстрийт" отбелязаха агресивен спад, приключвайки на загуба за трета поредна сесия на търговия. Индексът на сините чипове DIJA се понижи с близо 205 пункта (с 0,9%), отбелязвайки най-солиден дневен спад от 17-и май насам, докато широкият индекс S&P500 се понижи с 1,4%. Технологичният индекс Nasdaq пък се срина с цели 2,4%, губейки от вторник насам 2,6% от стойността си, което представлява негов най-драматичен тридневен спад от началото на септември 2016-а година.

Последва поредно негативно представяне и на азиатските борси, като южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,69%, китайският Shanghai Composite index - с 1,59% и австралийският ASX200 - с 1,18 на сто.

"Червената вълна" на котировките продължава да залива и фондовите пазари на стария континент, като европейските акции също се понижава за трета поредна сесия на търговия и са на път да отбележат най-солидни седмични загуби от девет месеца насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 губи нови 1,1% от стойността си и може да приключи петте работни дни със загуба от около 2,8% - най-солиден седмичен спад от началото на ноември 2016-а година (точно преди проведените на 8-и ноември президентските избори в САЩ).

Най-солиден спад бележат акциите на компании от енергийния и минно-добивния сектор на фона на падащи цени на петрола и на останалите суровини с изключение на златото и на другите благородни метали като среброто и платината, които поскъпват поради статута има на инвестиционно убежище при засилващото се геополитическо напрежение. Индекс SXEP, обхващащ фирмите от петролната и газова индустрия, се понижава с 1,72%, а този на минно-добивните компании - с цели 3,1 на сто.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,25%, след като вчера загуби 1,1% от стойността си и за пръв път от април насам се търгува обратно под важната психологическа бариера от 12 000 пункта.

Френският фондов индекс CAC40 пада с 1,09%, докато британският FTSE100 се понижава с 1,06% след като в четвъртък се срина с 1,4%, регистрирайки най-солидно дневно понижение от 18-ти април насам - денят, когато премиерът на Великобритания Тереза Мей призова изненадващо за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
УРА за ГЕРбСП!

2017.08.11 | 16:12

1
УРА! Русия спечели! Спаси се от фалит!

Добави коментар

Водещи новини