Жилищата у нас стават все по-достъпни

  • 30 януари 2014 21:26

  • 1948
  • 2
Жилищата у нас стават все по-достъпни
©

Жилищата в България стават по-достъпни, показва годишният анализ на една от големите фирми за недвижими имоти в страната. Според данните българите все по-често си купуват по-големи апартаменти, има „глад" за ново строителство, а цените са се стабилизирали, предаде БТВ.

Анализът на пазара на недвижимости през 2013 г. показва стабилизиране на пазара и все по-отчетливо оттласкване от дъното, според брокерите. Отчетен е ръст на сделките в страната средно с около 9%, като най-видимо е съживяването в големите градове.

На места, макар и минимално, вече се наблюдава поскъпване на жилищата. Най-осезаем ръст бележат цените на имотите в София, но поскъпването спрямо 2012 г. е минимално - под 1%. Цените на имотите в Благоевград и Стара Загора също са тръгнали нагоре, отчитат брокерите. В останалата част от страната продължава да се наблюдава спад в цените между 1% и 3%.

Цените на имотите през последните пет години са паднали наполовина, а средната заплата, макар и с бавни темпове, е нараснала от 500 до близо 800 лв. Затова брокерите смятат, че жилищата отдавна не са били по-достъпни. Изчисляват, че при двама работещи в домакинството месечната вноска по ипотека не би надхвърлила 1/3 от доходите им.

„При 790 лв. това означава, че ипотечната вноска ще бъде около 55% или малко над 400 лв.”, обясни изпълнителният директор на фирма за недвижими имоти Георги Павлов.

Очаквано, най-голямо е търсенето и предлагането на жилища в столицата. Най-предпочитаният квартал през 2013 г. е бил „Младост”. Средната цена за квадрат в комплекса е 745 евро за квадрат. Все по-често се търси ново строителство.

Калина Терзиева от години живее под наем в „Младост”. Казва, че с отварянето на бизнес центрове, в които работят основно млади хора и пускането на метрото, комплексът осезаемо се е променил. „Забелязва се и в кварталите, в които не просто скоро има пуснати участъци на метрото, но и в тези в които предстои пускане на метрото, вече увеличават наемите си”, обясни тя.

Именно метрото и отварянето на магазини от големите вериги са върнали и атрактивността на апартаментите в центъра на София. „Често се случваше хората от центъра, които искаха да пазаруват в голям магазин да трябва да се качат на метрото и да трябва да пътуват няколко спирки. Вече това нещо се променя - така вече и в центъра имаме интерес дори от хора, които са семейни и с деца”, обясни брокерът на недвижими имоти Калоян Богданов.

Именно в центъра на София са и най-скъпите имоти - 930 евро на квадрат. Oт бранша прогнозират активността на пазара на недвижими имоти да продължи и през тази година, а очакваният ръст на сделките е с около 10 на сто.

Същевременно, според кредитни консултанти, лихвите по ипотеките ще паднат с около 0,5%. Все пак сделките ще се финансират основно със спестени средства и по-малка сума на кредит, съответно за по-кратък период на изплащане. Прогнозата на брокерите е, че най-търсени ще са жилищата на цена около 55 000 евро. Очаква се и ръст на търсенето на имоти с цел инвестиция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1948 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
hhh

2014.02.07 | 20:43

2
за кой са по достъпни ха познайте

2014.02.06 | 16:47

1
"средната заплата, макар и с бавни темпове, е нараснала от 500 до близо 800 лв" хаха средната заплата е 400лв!

Добави коментар

Водещи новини