В много столични квартали наемите на жилища паднаха с 10%

  • 12 юли 2011 06:47

  • 1238
  • 0
В много столични квартали наемите на жилища паднаха с 10%
©

В много столични квартали собствениците на апартаменти са свалили до 10% от предлаганите цени от началото на годината досега.

Квартирите започнаха да поевтиняват още от края на 2008 г. и все още не са се стабилизирали напълно, коментират брокери, пише в. "Монитор".

Най-голямо понижение на наемите има в Студентски град, става ясно от данните на сайта Imot.bg. Средно за по 237,5 евро на месец се отдават двустайните жилища там в момента. През януари средната наемна цена на тези апартаменти е била около 261,25 евро. Това означава, че само от началото на годината двустайните квартири са поевтинели с 9,1%. Една от причините за поевтиняването е традиционно по-ниското търсене през лятото, когато учебната година е приключила, припомнят брокери.

Значителен спад на цените на наемите има и в столичния квартал „Зона Б-5”. Сега там двустайните жилища се отдават по около 209 евро на месец, а в началото на годината средната им наемна цена е била 228 евро. Така само за половин година цените в този район са паднали с 8,3%.

В по-крайните столични квартали като „Дружба” и „Младост” също има поевтиняване. Например в „Дружба 1” в момента двустайните апартаменти се отдават за по 170 евро месечно. В началото на годината този тип жилища са вървели средно за 182 евро, което означава, че наемите са поевтинели с около 7,03%. В „Младост” поевтиняването на квартирите е по-малко. Например от началото на годината досега в „Младост 1” наемните нива на двустайните жилища са паднали едва с 2,4%.

В София обаче има и квартали, в които се наблюдава лек ръст на наемите. Това са предимно кварталите с добро местоположение.

Например наемите в кв. „Гео Милев” са поскъпнали със 7,6% от началото на годината. През януари едно двустайно жилище там се е отдавало за 218 евро на месец. Сега обаче наемните нива достигат около 236 евро месечно. В столичния район „Оборище” също има леко поскъпване на наемите с около 4% от началото на годината. През януари наемите там са вървели около 238 евро на месец, а сега двустайните жилища се предлагат за около 248 евро.

Независимо от лекото поскъпване цените на имотите в района на Докторската градина претърпяха сериозен срив заради кризата. За сравнение в края на 2008 г. наемите на двустайните жилища в близост до улица „Оборище” са се движели средно около 380 евро на месец. Това означава, че наемите на този тип апартаменти в района са паднали с повече от 34% от края на 2008 г. до момента.

Излиза, че сега струва почти еднакво да наемем двустайно жилище в „Оборище” или в Студентски град.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини