Журналисти на протест пред БНР в подкрепа на Силвия Великова

  • 13 септември 2019 12:46

  • 1177
  • 2
Журналисти на протест пред БНР в подкрепа на Силвия Великова
© Булфото

Десетки журналисти от много български медии се събраха на протест пред сградата на Българското национално радио, след като вчера обществената медия свали от ефир известния съдебен репортер и водещ на сутрешния блок "Преди всички" Силвия Великова.

По-късно шефовете на радиото обърнаха на 360 градуса позицията си и обявиха, че връщат Великова в ефир. Това обаче не спря журналистическия протест, като участниците в него подчертаха, че основното не е защо някой е отстранен или върнат, а защо България остава на 111-то място по свобода на словото.

Силвия Великова е добре позната на всички, това е човек, който е известен с неудобните си въпроси, с повече от 20 години опит. Много е любопитно как в обществена медия се посяга ден за ден на човек, коментира пред БТВ журналистът Емилия Милчева.

Колегата ѝ Стефан Миланов, който също отразява съдебния ресор, допълни: "Въпросът е да ни се покаже, че всичко може, което е истински нетърпимото и обидното".

От Управителния съвет на БНР излязоха със становище, според което липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и директорът на "Хоризонт" трябва да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм.

Рокадата с Великова от радиото обясняват и с наложена санкция от СЕМ заради изнесени лични данни на дете в рамките на съдържание, в изготвянето на което е участвала и тя. И още: "По време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми".

Днес сутринта "Хоризонт" не излъчваше в ефира. Поради профилактика.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1177 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
оф

2019.09.13 | 16:16

2

КОНСТАНТИН ТОДОРОВ - "по-късно шефовете на радиото обърнаха на 360 градуса" . Знаете ли какво е да се обърнеш на 360 градуса? Да ви го нарисувам ли? Мислете като пишете

заплес

2019.09.13 | 13:49

1

По-късно шефовете на радиото обърнаха на 360 градуса позицията си - делено на 2 :))

Добави коментар

Водещи новини