Българско Шардоне се нареди сред най-добрите в Япония

  • 22 февруари 2019 12:37

  • 777
  • 0
Българско Шардоне се нареди сред най-добрите в Япония
©

“Вила Ямбол“ спечели два медала в шестото издание на престижния винен конкурс SAKURA AWARDS -  Japan Women’s Wine Awards 2019. Със злато бе оценено Villa Yambol Шардоне 2017, а със сребро Villa Yambol Каберне Совиньон 2017.

И двете се произвеждат от изба „Вила Ямбол“ от собствени лозови масиви. В състезанието участваха 4326 проби на вина от 34 държави, сред които ключови производители от Аржентина, Австралия, Чили, Германия, Испания, Южна Африка, Нова Зеландия и други. Любопитна подробност е, че оценяващите комисии на конкурса се състоят единствено от дами – 530 професионалисти във винената индустрия. Това са единствените награди за родни вина. С най-много призове тази година са избите от Франция и Италия. Медалите на „Вила Ямбол“ са поредното признание за високото качество на продуктите на родния производител и поставят България като производител редом до най-разпознаваемите региони в света.

„Щастливи сме, че защитаваме имиджа на България като производител на вина на пазар като японския, който е безкомпромисен по отношение на качеството. Надяваме се съвсем скоро така, както България е позната с киселото мляко, да популяризираме и българското вино.“, коментира изпълнителният директор Красимир Аврамов. Вината Villa Yambol e емблематична за родната изба – тя е и сред най-продаваните на вътрешния пазар. 90% от произведеното вино е от собствени лозови масиви като избата управлява около 10 000 дка лозя. Японските партньори на компанията са впечатлени и от богата история, традиции и наследство във винопроизводството по нашите земи. Те ценят високо уважението и страстта, с които те се съхраняват във „Вила Ямбол“. Избата е сред водещите износители на качествени вина на над 30 пазара зад граница.

Основателката на конкурса SAKURA AWARDS -  Japan Women’s Wine Awards г-жа Юми Танабе има 40-годишен опит във винената индустрия и е сред най-влиятелните фигури на японската винена сцена като автор, преподавател, вносител и производител. „Когато стартирах състезанието в японските ресторанти сомелиерите бяха основно мъже. Те решаваха кои вина да влязат във винените листи. Дори вносителите и мениджърите покупки бяха от силния пол –  т.е. всички вносни вина в Япония бяха избрани от мъжка гледна точка. А ако погледнем потреблението, дамите са тези, които пият вино, купуват и харесват виното повече от мъжете в Япония. Затова реших да фокусирам усилията си върху жените и да продавам вино според женските предпочитания и вкусове. Така възникна идеята за конкурс, с жури, създадено изцяло от жени“, коментира през изданието Wine Spectator г-жа Танабе.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини