Над 10 000 души празнуват с "Вила Ямбол" Трифон Зарезан

  • 18 февруари 2019 15:18

  • 407
  • 0
Над 10 000 души празнуват с "Вила Ямбол" Трифон Зарезан
©

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ организира зрелищен празник „Пазим духа на виното“ в родния си град. За четвърта поредна година събитието, посветено на „Трифон Зарезан“, се организира по инициатива на „Вила Ямбол“, със съдействието на община Ямбол и вече се оформи като една от най-мащабните винени фиести в страната. Тази година празникът събра над 10 000 души в центъра на Ямбол. Програма включваше пресъздаване на ритуали и обичаи от региона, фолклорни изпълнения, кукери, кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Славка Калчева, прочула се в цяла България с емблематичната песен „Бяла роза“, вдигна публиката на дълго и цветно хоро́. Кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. От избата почерпиха с над 3000 литра от актуалните си вина и още 250 бутилки с медали от световни конкурси.

„Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Вярваме, че именно те са в основата на успеха ни в България и по света. Горди сме, че с вината, които правим, „Вила Ямбол“ се е превърнала в реклама за нашия град и регион“, коментира при откриването на Празника на виното изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. „Вината ни от реколта 2018 година се получиха много пивки и вкусни. Природата беше на наша страна, реколтата 2018 бе с добро качество, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да произведат страхотни напитки. Инвестициите в модерна техника, навременните агротехнически мероприятия още на лозето и прилагането както на класически, така и на най-модерните практики, които сме видели по света, днес дават възможност да правим вина на световно качество и с отлично съотношение спрямо цената си.“, допълни още Красимир Аврамов.

„Вила Ямбол“ пази традициите на винопроизводството от далечната 1924 година и до днес прославя региона на Ямбол като важен за винопроизводството център. Най-старата винарна в Южна България отбелязва празника на лозарите и винарите „Трифон Зарезан“ с голямо тържество за целия град от 2016 година насам. „Вила Ямбол“ е един от най-големите производители на висококачествени вина и ракии в национален мащаб, а ключовата й марка „Вила Ямбол“ е сред най-продаваните родни вина. Нейните продукти са донесли стотици медали по света и у нас. Основно вдъхновение за екипа на избата са именно традициите, които регионът има в правенето на вкусни вина. Именно затова винарната кръсти една от марките си Kabile на името на историческата местност край Ямбол – Археологически резерват „Тракийски и античен град „Кабиле“.

През тази година производителят планира да разшири портфолиото си с три тероарни вина – т.е. произведени от специални лозови масиви от микрорайони, които дават уникален почерк на виното. Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Вила Ямбол” реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини