Журналистическа асоциация зове за вето на медиен закон

  • 13 ноември 2018 10:23

  • 698
  • 0
Журналистическа асоциация зове за вето на медиен закон
© Pixabay (архив)

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да наложи вето на медийния законопроект, внесен от депутатите от ДПС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, призова Асоциацията на европейските журналисти – България.

В изпратено днес писмо до държавния глава АЕЖ-България изразява притеснения за редица формулировки в текстовете, приети на второ четене от парламента на 1 ноември 2018 г.

Едно от тях е наименованието на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, към който е добавено "и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги". Така законът, който досега се отнасяше единствено до печатните произведения, вече регламентира отношения в много по-широк обхват, засягащ всички медии, посочва АЕЖ-България.

Друго е размерът на размерът на предвидените санкции. Според АЕЖ-България поставянето на долна граница от 10 000 лв. за първо нарушение и 20 000 лв. за второ не просто е непропорционално, а сериозно застрашава свободата на печата и другите средства за масова информация.

Не по-малко притеснително е задължението медиите да предоставят на държавата данните на лица, които са дарили минимални суми от порядъка на няколко лева, посочва асоциацията и изброява още няколко несъвършенства в законопроекта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини