-
26 октомври 2018 10:44
- 811
- 0
Наследството и богатата история на траките отвеждат Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков от предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“ по btv в региона на Ямбол. Там те ще търсят отговорът на въпроса защо именно в тази област траките са правели своето вино, има ли нещо по-специално в климата и живи ли са тези традиции и до днес. Любопитството им ще ги срещне с изпълнителния директор на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“.
Тяхното гостуване във винарната съвпада и с най-важния период за производителите – именно гроздобера. В лозовия масив на „Вила Ямбол“ край село Тенево Андре и Красимир Аврамов се включват в брането на гроздето и разкриват малко повече от особеностите и спецификите на тероара и как той се отразява на качеството на виното. “Траките са използвали виното за връзка с боговете и са имали специални ритуали, чрез които са се свързвали с божественото именно чрез тази напитка“, споделя Chef Токев докато приготвя своето специално ястие с риба и грозде, вдъхновено от културата на траките. Шефът и главен енолог на „Вила Ямбол“ пък ще му препоръча с какво може да се съчетае ястието като разруши мита, че рибата се комбинира добре само в бели вина. Двамата експерти опитаха комбинацията с бялото вино Villa Yambol от сорта Мускат, Kabile от сортовете Шардоне и Совиньон блан, обявено за най-добро българско бяло вино за 2017; розето на Villa Yambol, което е сред най-продаваните розе вина в България и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон.
„Някои легенди разказват, че за разлика от гърците, траките са консумирали виното неразредено. Това, създавано по нашия край е било гъсто и силно – според мен най-вероятно от стафидирано грозде“, добави Красимир Аврамов. Именно в чест на традициите в региона избата избира името Кабиле (Kabile) за една от водещите си марки вино. То е кръстено на античния тракийски град, намиращ се на няколко километра от винарната. А на етикета на бутилките е поставена богинята Кибела.
Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача - Събин успява да обиколи производствената база на “Вила Ямбол“. Там той се запознава и с най-възрастния бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената изба със собствена работилница за производство и реновиране на бъчви. Събин ще има привилегията и да получи професионални насоки по дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“. Chef Андре Токев и Събин Ранков се завръщат на екран с трети сезон на предаването „Ловци на храна“ всяка неделя от 12:30 часа по bTV.
Последвайте канала на
Свързани новини
"Вила Ямбол" спечели единствения златен медал за България на Vinalies Internationales в Па
09 март 201809:49
"Вила Ямбол" почерпи цял град по случай празника на виното
19 февруари 201814:27
Пресъздадоха тракийския обичай “Виното на Сабазий – Загрей”
16 септември 202315:37
Появи се видео как шеф Андре Токев шофира по джанти
03 ноември 202114:27
Повдигнаха обвинение на Андре Токев
01 ноември 202119:38
Ливърпул остана далеч от обрат, Аталанта е на полуфиналите
Рома зашемети Милан с ранни голове и го изхвърли от ЛЕ, макар и с човек по-малко
Байер се измъкна в Лондон, запазвайки рекордната си серия и мечтите си за требъл
Продължения, дузпи и оспорвани мачове до последния сигнал в четвъртфиналите от ЛК
Крумовград и Славия кръстосват шпаги в ключов сблъсък
Отборите с аванс от първия мач продължиха напред в Лига Европа
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Росен Желязков отговори на Нинова за новите изменения в правилата на НС
19 април 202409:36
БСП поиска оставката на Росен Желязков
19 април 202409:29
Борисов: Всичко зависи от ПП–ДБ дали ще можем да работим заедно след изборите
19 април 202409:26
Главчев след срещата с президента: Няма новина, диалогът продължава
19 април 202409:53
Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!
19 април 202409:22
Според Кутев "симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина като външен министър
19 април 202407:47
Доц. Киселова: Криза няма! Излишно е да се притиска президентът
19 април 202408:09
Атанас Запрянов обясни дали ударът на Израел по Иран застрашава страната ни
19 април 202408:25
Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи
19 април 202408:20