Сълзи в кухнята: Защо лукът е толкова полезен?

  • 19 юли 2018 12:16

  • 5959
  • 0
Сълзи в кухнята: Защо лукът е толкова полезен?
©

Всички сме го изпитвали - ако нарежем даже половин глава лук, сълзите в очите ни напират.

Обаче трябва да знаете, че тук няма никакво място за тъга. Сълзите, които потичат в кухнята, когато режем лук, се оказват изключително полезни за тялото ни. Те пречистват слузните ни каналчета и правят една бърза "обща дезинфекция" на очите. И понеже сме в разгара на лятото, а вкусният български лук вече е готов, днес ще ви разкажем за една лучена градина, която се намира край пловдивското село Милево и е част от кампания BILLA Градини. Обработват я Георги Траков и екипът му, които се гордеят със страхотния български лук, който произвеждат.

Тайната на вкусния лук

За да бъде истински вкусен лукът, Георги Траков споделя, че трябва малките луковици да се засадят в земята още в края на есента. Там те прекарват зимата, а напролет поемат живителните сокове на събуждащата се природа, веднага щом снегът се вдигне. Трябва да минат няколко месеца, за да могат главите да се налеят и луковиците да станат сочни. В края на юли те са току що извадени от земята - сочни и хрупкави. Ето защо и лукът е следващият зеленчук, който е на фокус в кампанията BILLA Градини. Полето край село Милево, което Георги Траков е засадил с лук, е част от проект, който цели отглеждането на зеленчуци с намалена употреба на пестициди (вижте повече за Програмата за намаляване на пестицидите на www.billa.bg ). Специални експерти, изпратени от BILLA, са помогнали на Георги и екипа му лукът в градините му да расте максимално чист и полезен.

Не го подминавайте

Често поръчваме салатата без лук, когато сме на заведение, а когато го видим на щанда със зеленчуците - подминаваме този така полезен миризливец. Това обаче е грешка. Диетолозите и феновете на здравословното хранене припомнят, че хората консумират лук от почти 6 хиляди години. Причината? Той е полезен. Лукът има силно антисептично действие, убива куп вредни микроби както в храната, така и в устната кухина и не на последно място - той е едно истинско витаминно депо в средата на лятото. И понеже сме свикнали да мислим, че най-много витамин С има в портокалите, то е време да оборим тази теза. Грешите, ако смятате, че под жълтеникаво-оранжевите люспи на лука няма витамин С. Но той не е единствен. В луковицата се съдържат и витамин В, както и фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий, хром, желязо и много фибри. Последните пък са първите приятели на плоското коремче, не го забравяйте.

От градините на BILLA до лятната салата

Вкусен, полезен и с онзи примамващ аромат, който ни напомня на къщата на баба от детството, българския лук, който можете да намерите на рафта в BILLA, идва директно от плодородната градина на Георги Траков и е с 0 пестициди (вижте пробите тук: https://www.billa.bg/asortiment/rezultati-ot-probi ). Ако пък се чудите как да го приготвите, оставете салатите за аматьорите. Направете дъхава френска лучена супа, поръсете задушения с масло лук с щипка захар и се насладете на това истинско удоволствие за сетивата. И един трик, който знаем от баба - ако искате да имате свежи зелени листа лук целогодишно - просто си вземете няколко глави зрял лук, натопете ги във вода и съвсем скоро ще можете да си откъснете свежи пера от личната ви "домашна градина".

Последвайте канала на

Novini.bg
5959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини