Български музиканти записват саундтрака на "Соло: История от Междузвездни войни"

  • 13 юни 2018 17:04

  • 2638
  • 0
Български музиканти записват саундтрака на "Соло: История от Междузвездни войни"
©

Един от най-чаканите филми за годината – "Соло: История от Междузвездни войни" е вече по кината. Малко от българските фенове на поредицата обаче знаят, че Sofia Session Orchestra & Choir са продуцирали и записали част от хоровете за саундтрака на филма. Мъжки хор от тридесет певци, между които седем бас профунди – най- ниският човешки глас, характерен за българските хорови традиции и тридесет народни певици от хор “Ваня Монева” са участвали в проекта. Те са записвали отделни части от филмовата музика, чиято цел е да подчертае темата на определен персонаж. Диригент на мъжкия хор е Георги Стрезов, а на женския – Ваня Монева. Работният процес – от подготовката до завършения продукт, продължава около месец.

„Предложението за проекта дойде от композитора на саундтрака – Джон Пауъл, който е клиент на компанията ми Strezov Music Productions и по-специално – на клона Strezov Sampling. Там ние правим виртуални музикални инструменти, т. нар. "семпли", и имаме клиентска база от цял свят. Двата бизнеса са много свързани, защото семплите играят ролята на реклама на българския музикант, а именно – хора, които ползват нашите продукти като демо по-късно искат да използват същото студио и дори често абсолютно същите изпълнители, за да може записаната музика като звук да е най- близка до демото“, обяснява Георги Стрезов и допълва: „Джон Пауъл се свърза с мен и ме попита дали мога да уредя народни певици и бас профунди (най-ниския човешки глас), каквито има в нашите семпъл библиотеки Rhodope Ethnic Choir и Wotan Male Choir. Аз разбира се веднага му предложих услугите на Sofia Session Orchestra & Choir.“

"Хор Ваня Монева" е записвал многократно филмова музика, но този път е по- различно, предвид впечатляващата и мащабна продукция "Соло" - История от Междузвездни войни. Джон Пауъл - композиторът на музиката към филма, лично присъства на записа на хора в Първо студио на БНР. Той се обърна към хора с думите, че още първият път когато е чул българските женски гласове се е впечатлил много и сега е щастлив и респектиран да стои срещу тях, а те да изпълняват негова музика. Процесът на звукозаписа бе много интензивен и приятен. Музиката - звучаща мащабно и космополитно увличаше и записът мина неусетно. Всички сме щастливи, че участвайки в този проект сме част от музиката на тази филмова продукция. Паметен момент за нашия хор, с който имахме честта да изпеем японския химн, по покана на японското правителстов, на Олимпиадата в Рио през 2016г., когато губернаторът на Токио, пое знамето на Олимпийските игри , като следващ домакин през 2020г.. "Хор Ваня Монева" участва в концерта по Официалното откриване на Българското председателство на СЕ в Брюксел на 01.02. 2018г. Това са част от знаковите моменти на хора, който през 2019г. ще празнува своята 25-та годишнина.

Sofia Session Orchestra & Choir е проект на Four for Music – българска компания, занимаваща се с продуциране, създаване, звукозапис и обработка на музика за филми, телевизия, видео игри, реклами и всякакви аудиовизуални продукции. Компаниията е създадена преди 4 години от четирима музиканти – Георги Стрезов (композитор и диригент), Георги Еленков (композитор и хоров диригент), Любомир Денев (композитор и диригент) и Борис Радилов (виолончелист). Four for music работят изцяло за международния пазар, за едни от най-големите продуцентски компании и лейбъли в света, между които Disney, Warner Bros, Sony, BBC, Lucas Film, LEGO, Netflix, EMI и др.

Sofia Session Orchestra & Choir предлага на клиентите си звукозапис на симфонична музика, фолклорни инструменти, хорове – женски, мъжки, смесени, детски и народни, композиране, аранжиране и оркестрация, както и постпродукция. За краткия си период на съществуване Four for Music добиват изключителна популярност в международните среди в бранша, което ги превръща в един от най- големите частни работодатели на класически музиканти в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
2638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини