Пак вдигат банковите такси

  • 21 ноември 2019 10:12

  • 1363
  • 3
Пак вдигат банковите такси
© Pixabay

Таксите по основни банкови операции ще поскъпнат отново - предупреждение за това може да се види на интернет страниците на част от банките, а новите по-високи цени идват в навечерието на влизането в сила на европейска директива, според която трансграничните преводите в евро поевтиняват от 15 декември.

В коментар по темата за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Десислава Николова обясни, че новият регламент предвижда таксите, начислявани от доставчика на платежни услуги за презгранични преводи, да бъдат равни на таксите, начислявани от този доставчик при национални плащания:

„Това означава, че таксата за презграничен превод в страна членка от Европейския съюз, след влизането в сила на тази директива, не трябва да надвишава 3-5 лв. Всъщност, защото това е размерът на таксата в момента за местен превод, нареден през системата на БИСЕРА“, допълни Николова.

Подозрения за участие на австрийска банка в пране на пари

Тя отбеляза, че още в оценката на въздействие, изготвена за новия европейски регламент, е посочено, че съществува риск банките да направят опит да компенсират част от загубите си, като увеличат размера на таксите за национални операции или такси за обслужване на сметки.

Според финансовия анализатор повишаването на таксите е очакван процес и не бива да става повод за истерия, като част от тях може да бъдат избегнати от клиентите чрез използването на интернет банкиране.

„Всъщност се увеличава размерът на таксата за обслужване на разплащателна сметка - месечната такса за обслужване на разплащателна сметка, както и касовите операции в клоновата мрежа на банките. От една страна това са най-масовите операции, които се извършват в банките. Таксата за поддръжка на сметка не може да избегнем - нейният размер си го заплащаме за това, че ползваме сметката“, каза анализаторът, но добави: „Докато част от касовите операции - примерно за теглене, внасяне на суми, могат да бъдат избегнати с интернет банкиране за междубанкови, вътрешнобанкови преводи. Така че, от гледна точка на това има алтернатива“.

Увеличенията на банковите такси е един от инструментите за стимулиране алтернативните канали за банкиране, каквото е интернет банкирането, припомни Десислава Николова.

Алтернативите на банковото обслужване вече представляват доста сериозна конкуренция и клиентите, които ползват тези платформи постоянно се увеличават, което „в някаква степен спира банките да увеличават още повече таксите“.

„В интерес на истината, аз очаквах увеличението, което те предприемат да бъде доста по-сериозно“, отбеляза Десислава Николова. Тя пресметна, че средно с 12 лева годишно ще се повиши таксата за обслужване на разплащателна сметка.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1363 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Gesina Kunkel

2019.12.07 | 23:47

3

Hi,

it’s Gesina. Thank you for downloading my picture. Would you mind writing the name Sven Schreiber and website https://www.raten-kauf.com/ in the description or at the end of the text please? and give me some credit? I’d really appreciate it.

pics: https://novini.bg/biznes/finansi/569343

Thank you.

Looking forward hearing from you.

Best
Gesina

Справедлив

2019.11.21 | 11:41

2

Не стига, че печелят милиарди, ами и още им се лапа. Както толкова ползотивно правят за държавата ни чуждите собственици на банки? Да не би да финансират инфраструктурни проекти, правят ли изобщо благотрворителност? Да вземат добър пример от миналото - братя Евлогий и Христо Георгиеви. Всички банкери освен тях, които не допринасят за обществото са нищо повече от кърлежи.

Мръсна герберастка мафия

2019.11.21 | 10:47

1

Не се наядоха тия крадци. Във Великобритания една стотинка не ми взеха за 2 години за поддръжка на сметка.

Добави коментар

Водещи новини