Общините искат регистър на наемодателите в мрежата

  • 20 ноември 2019 10:46

  • 597
  • 0
Общините искат регистър на наемодателите в мрежата
© pixabay

Общините искат регистър на апартаментите за краткосрочен наем. Това става ясно по време на проведеното в курорта Боровец заседание на Националния съвет по туризъм.

Според кметът на Балчик Николай Ангелов въпросът е изключително важен за общините, особено за курортните селища и градовете, посещавани от повече чужденци. По думите му въпросните квартири се отдават под наем без категоризация.

„Същото важи и за жилищата в апартаментните комплекси, които ги има навсякъде, като се ползват интернет платформи“, каза той, цитиран от „Монитор“. „По този начин не се плащат данъци и не се декларират доходи, не се внасят и такси. В същото време те реално извършват туристическа дейност“, пояснява кметът на черноморското градче.

Ангелкова: Имиджът на българския туризъм зависи от всички нас

„Предлагаме те да излязат на светло, а не да продължават да работят в сферата на така наречената сива икономика. На заседанието са коментирани няколко предложения. Най-важното от тях е по някакъв начин да бъдат задължени платформите да пускат само обяви, към които има специален код за идентификация, което означава, че всъщност квартирата е категоризирана по Закона за туризма“, пояснява Ангелов.

Той припомня, че подобни изисквания са въведени в други страни в ЕС сред които са Германия, Гърция, Франция. „Надявам се, че няма да сме последните“, казва по този повод кметът на Балчик.

Борис Павлов от фирмата, представляваща у нас една от големите платформи, подкрепя необходимостта от плащане на данъци и такси. „Преди това обаче трябва да се преразгледа процесът по категоризация на местата за настаняване. В момента той е един и същ и за хотел, и за апартамент. Освен Закона за туризма е нужно да се промени и ЗУТ. Някои общини го интерпретират, че даването на апартамент за краткосрочен наем е промяна на предназначението на имота. Вече сме имали подобен казус. Едва след като се изчистят тези неясноти, трябва да се мисли за идентификационни кодове на обектите“, смята Павлов.

Следващата мярка, която е била обсъждана на заседанието е да бъдат направени законови промени и ясно да бъде дефинирано какво е краткосрочен договор за наем. Кметът на Балчик Николай Ангелов спомена още, че кметовете имат намерение да дискутират с министър Ангелкова и изискването в Закона за туризма общините да инвестират в инфраструктурата на националните курорти, част от таксите, които събират като туристически данък.

Държавата започва промени по родните курорти

„Тук задължително трябва да се обърне внимание на собствеността на тази инфраструктура, тъй като в поне в 2 от националните курорти тя не е общинска, визирам Слънчев бряг и Албена“, пояснява Ангелов.

Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, общините са в правото си да имат подобни искания. „Няма как тези средства да се инвестират там. Преди това всички тези курорти трябва да станат квартали към съответните населени места и инфраструктурата да стане общинска. В тази връзка не е целесъобразно предложението в закона за националните курорти“, казва той.

По думите му, исканията едва ли не курортите да станат отделни общини ще доведе до оскъпяване на туристическия продукт.

Драганов: Кризата по Черноморието е здравословна

Относно идеите за категоризация на жилищата, давани под наем през мрежата, той смята, че подобна мярка не е удачна и ще бъде пречка за бизнеса. На заседанието в Боровец вчера е било дискутирано и евентуалното увеличаване на минималния праг на застраховката на туроператорските фирми, уточняват от Министерството на туризма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини