Икономист: Между 80 и 90% от икономическия растеж на България идва от увеличаването на производителността

  • 18 ноември 2019 13:09

  • 516
  • 1
Икономист: Между 80 и 90% от икономическия растеж на България идва от увеличаването на производителността
© pixabay

Между 80 и 90 на сто от реалния икономически растеж на България за последните 17 - 18 години идва от увеличаването на производителността, а не от ръста на заетите. Това коментира Лъчезар Богданов - главен икономист в Институт за пазарна икономика.

Вероятно това е пътят напред, но това ще изисква отново инвестиции и нови хора с идеи, капитал, знания, технологии, машини, които успяват да направят българския работник по-производителен, и в крайна сметка всички да забогатяваме, каза Богданов по време на дискусионен форум "Да извадим успеха от анонимност!", цитиран от БТА.

Офис служителите - най-продуктивни между 10 и 11 ч.

"В България няма хора, работната ръка свършва, конкурираме се с богатите западноевропейски страни, демографията ни не е особено хубава и единственият устойчив шанс за просперитет е увеличаването на производителността на труда, изтъкна икономистът и отбеляза, че през последните години именно това е тенденцията, благодарение на новите инвестиции, привнасянето на нови технологии, на иновациите, намирането на нови пазари и на "покачването в стълбицата на добавената стойност", посочи той.

"През последните десет години, според него, контрапункт на киселото мляко и розовото масло са станали най-големите експортни групи продукти в българската икономика - електрическите съоръжения бележат повече от три пъти ръст, машините - повече от два пъти, над шест пъти - автомобилните компоненти", каза Богданов и отбеляза, че това обуславя възможността за 10 на сто ръст на заплатите.

"За сметка на това има стагниране при шивашката индустрия и част от суровините", допълни той.

Експерти в спор за европейската минимална работна заплата и има ли тя почва у нас

Икономистът съобщи още, че за последното десетилетие в текстилната индустрия са съкратени над 50 000 души, а в IT сектор - са открити повече от 30 000 работни места. За последните осем години развитие има при производството на спортни стоки и велосипеди по отношение на наети и най-вече при оборотите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
516 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Алооо, нещо не е ясно

2019.11.18 | 18:40

1

Лъчко, а как я изчисляваш тая велика българска производителност - тя на труда ли е, на производството ли е, на заетите ли е, а какво включваш в изходната информация за крайния показател? Каква ти е формулката? Щото, за да получиш "огромния" ръст, няма начин да не включва кухия продукт от преразределението. А то си е кух, та дрънка, кух ръст. Особено, както при пОзОрната икономика общественият трудов/ производствен процес, ненужно, изкуствено инеефективно, е насечен на части, та са създава и изкуствена заетост, и изкуствен, припокриващ се резултат (не продукт!)

Добави коментар

Водещи новини