Общата сметка с половинката по-защитена

  • 24 септември 2019 07:26

  • 1485
  • 0
Общата сметка с половинката по-защитена
© pixabay

Общата банкова сметка на името на двамата брачни партньори е с двойно по-голям праг на защита от индивидуалните влогове. Правилата на ЕС гарантират, че средствата в сметката ви са защитени до прага от 100 000 евро или еквивалента на тази сума в местна валута. Този праг се прилага за дадено лице и за дадена банка, което означава, че ако имате няколко сметки в една и съща банка, прагът от 100 000 евро важи за всичките ви сметки, взети заедно.

Ако обаче имате обща сметка с партньора си, прагът от 100 000 евро важи за всеки от вас, което означава 200 000 евро за общия ви влог, обясняват от „Активни потребители“ за „Телеграф“.

Сметки на 100 000 евро могат да бъдат защитени и в други случаи – например, ако парите са получени от продажба на частен имот. Тогава цялата сума по сделката е гарантирана за поне три месеца, но не повече от 12 месеца от датата, на която парите са прехвърлени по сметката, или от момента, в който са станали законно прехвърлими, гласят европейските правила.

По-големи суми са защитени и ако те са получени във връзка с определено събитие от живота на титуляра на сметката – сключване на брак, развод, уволнение, съкращение, инвалидност или смърт на член от семейството

Финансовата институция защитава повече от 100 000 евро и ако парите са получени от изплащане на застрахователно обезщетение за вреди от престъпления и наказания, наложени при съдебна грешка.

От „Активни потребители“ представят и интересен случай с румънски гражданин, който се оплакал, че банка не предоставя информация за прилаганите такси и комисионни и ги увеличава, без да предупреди клиентите си. Банката „забравила“ да закрие сметката му, въпреки че той поискал това да бъде направено. Благодарение на националната организация на потребителите, която се свързала с банката, човекът успял да закрие сметката си без допълнителни такси, каквито му били поискани първоначално.

Последвайте канала на

Novini.bg
1485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини