Четири начина да вземаме по-умни решения за парите си 


  • 09 юли 2019 09:07

  • 1536
  • 0
 Четири начина да вземаме по-умни решения за парите си 

©

Знаем, че суровите ядки и спортът са по-полезни за организма от газираните напитки  и дългите часове пред телевизора. Въпросът е какво да направим, ако ни е трудно да устоим на „нездравословния“ избор – както по отношение на начина ни на живот, така и при управлението на личните ни финанси.

Често си обещаваме, чe ще бъдем дисциплинирани и стриктно ще се придържаме към определен месечен бюджет, но нерядко се поддаваме на емоции и подхождаме ирационално към своите финанси. Реализирането на дългосрочните ни цели обаче – било то добра физическа форма или стабилно финансово състояние -  е въпрос на самодисциплина и придържане към първоначалните ни решения.

За щастие има механизми, които могат да помогнат на волята ни при вземането на финансови решения. Предлагаме ви четири начина за подобряване на финансовата дисциплина при управлението на парите ни.

Съвет 1: Електронните услуги помагат да управляваме парите си по-добре  Получаването на кратко съобщение за предстоящо месечно плащане или напомняне, че сме пропуснали месечната си погасителна вноска може да има положителен ефект върху финансите ни. Проучвания показват, че регистрирането за получаване на известия с кратко съобщение, използването на онлайн приложения за следене на текущи плащания или инсталирането на приложения за мобилно банкиране могат да намалят таксите за нерегламентиран овърдрафт и да ни помогнат да намалим допълнителните си разходи с до 20%.

Съвет 2: Автоматизиране на плащанията Ако използваме опцията пари от нашата заплата всеки месец автоматично да се превеждат по нашата спестовна или инвестиционна сметка, няма да е необходимо да разчитаме само на волята си, за да заделяме регулярно. За предпочитане е да избираме такъв вид спестовни или инвестиционни сметки за акумулиране на средствата, които изискват изчакване на определен период или натрупване на определена сума, преди да има възможност да изтеглим част от събраните пари. Автоматизирането на плащанията по кредитни карти и на месечните сметки, като комунални услуги, интернет и наем, отново ще ни помогне да плащаме навреме, с минимални усилия и без риск от просрочия.  Автоматични плащания могат да се използват и при плащане на вноски за други видове финансови услуги, като доброволно пенсионно осигуряване и застраховка Живот.

Съвет 3: Използване на приложение за спазване на обещанията Съществуват приложения, които ни помагат да се придържаме към решенията, които сме взели и бихме искали да изпълним. Един от начините за това е като се ограничаваме в бъдещите си желания, а друг е чрез финансови или  други стимули. Онлайн платформи позволяват да си поставим цел и да се обзаложим сами със себе си за нейното изпълнение.  Ако постигнем замисленото, парите, които сме заложили се връщат при нас, в противен случай отиват за благотворителност или за конкретен човек, посочен от нас.  

Съвет 4: Среща с финансов консултант Управлението на личните средства за мнозина е емоционално преживяване, а „ефектът на щрауса“ или това да заровим глава в пясъка, когато се сблъскаме с финансово затруднение, може да бъде избегнат с навременна финансова консултация.  В този случай страничната и обективна гледна точка на специалист може да бъде много полезна. Изследвания показват, че срещата с финансов експерт може да ни помогне да подобрим своите финансови и спестовни навици, както и да планираме по-умело своите финанси в дългосрочен план.  Използването на подходящите за нашите индивидуални нужди финансови инструменти – пенсионно осигуряване, животозастраховане, инвестиции в различни видове активи, и т.н., могат да ни помогнат за разпределението на нашите средства във времето, така че да реализираме както настоящите, така и бъдещите си финансови цели и желания.

Още информация за ефективното управление на вашите пари можете да откриете в секция „Лесни финанси“ на сайта на NN България.

Участвайте в играта на NN България и вземете страхотна награда. Повече информация тук: https://apps.novini.bg/nn/

 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
1536 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини