ЕЦБ: Рентабилността на банковия сектор в еврозоната е ниска

  • 25 юни 2019 14:51

  • 290
  • 0
ЕЦБ: Рентабилността на банковия сектор в еврозоната е ниска
© Pixabay

Рентабилността на банковия сектор в еврозоната е ниска и отслабването на икономическия растеж може допълнително да намали перспективите за сектора, заяви във вторник вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, съобщава БНР, цитирайки Ройтерс.

"Влошаването на очакванията за икономическия растеж може да намали перспективите за рентабилност на банковия сектор в еврозоната, допринасяйки за структурни слабости", посочи Де Гиндос.

На конференция в Рим той отбеляза, че отрицателните лихви на ЕЦБ не са причина за слабостта, тъй като досегашната супер разхлабена парична политика е имала неутрален ефект върху печалбите на банките.

"Въпреки това, общите въздействия от негативните лихви върху банковия сектор трябва да бъдат внимателно наблюдавани, особено защото балансът на тези ефекти ще зависи от това колко дълго ще останат процентите на отрицателна територия", добави вицепрезидентът на ЕЦБ.

По-рано този месец Луис Де Гиндос заяви, че ЕЦБ може да въведе нова програма за закупуване на облигации (известна като "количествени улеснения") като възможен стимул за икономиката на еврозоната.

Редица анализатори обаче вече очакват, че ЕЦБ ще намали и без това рекордно ниските си лихвени ставки на следващото си заседание през юли след речта на президента Марио Драги през миналата седмица в Португалия.

Подобни резултати показа и оповестено вчера последно проучване на Ройтерс сред водещи икономисти, според което над 80% анкетираните 45 икономисти предполагат, че ЕЦБ или ще намали допълнително в близките месеци настоящата депозитна лихва, която е на ниво от -0,4%, или ще промени насоките си, като се откаже от каквото и да било позоваване на бъдещо повишаване на лихвените проценти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини