"Булгаргаз" приключи първата процедура за доставка на природен газ на по-ниска цена

  • 02 април 2019 12:59

  • 464
  • 0
"Булгаргаз" приключи първата процедура за доставка на природен газ на по-ниска цена
© Pixabay

"Булгаргаз" ЕАД успешно приключи първата процедура за доставка на природен газ на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена за второто тримесечие на 2019 г., съобщиха от дружеството.

На проведения търг са били получени оферти от три компании. Предложените цени и на трите компании са били по-ниски от доставната цена по дългосрочния договор с основния доставчик за второто тримесечие на 2019 г., посочиха от Булгаргаз.

"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор за доставка с класирания на първо място гръцка компания, която ще доставя газ от вътрешната система на Гърция. Тази компания е предложила най-ниската цена за доставка.

Българските потребители на природен газ ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния период на 2019-2020 г., когато закупените на търга и съхранени количества в размер на 1 532 000 MWh ще бъдат доставени на крайните клиенти - както битовите потребители в страната, така и българската индустрия, посочват от "Булгаргаз". Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен.

Това е първата тръжна процедура, която "Булгаргаз" ЕАД обявява за покупка на природен газ. Търгът е в резултат на извършен от "Булгаргаз" ЕАД подробен анализ на спот пазара на природен газ в Европа през 2019 г. Анализът е показал, че има условия и възможности за доставки в България на по-ниски цени от действащите в страната. Затова е било взето решение за провеждането на открита процедура за закупуване на природен газ, пише в съобщението.

Последвайте канала на

Novini.bg
464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини