Зам.-председателят на ЕК: Еврото е силна, стабилна и удобна валута

  • 29 януари 2019 09:41

  • 921
  • 3
Зам.-председателят на ЕК: Еврото е силна, стабилна и удобна валута
© Novini.bg

Радвам се да кажа, че дотук сътрудничеството с България и българските власти тече много гладко и всичко се движи по план. Много се радвам да бъдат тук днес, за да говорим за пътя на България към еврото и това, което означава то за бизнеса. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис по време на 13-та годишна среща на Бизнеса с правителството, където основната тема е "България по пътя към еврото", предаде репортер на Novini.bg. На срещата присъстват още министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и др.

Тази валута вече 20 години е силна, стабилна и много удобна за ползване. Именно тези три характеристики представляват ползите на еврото за бизнеса и потребителите. Еврото е силна валута, защото почива ясни правила и институции“. Сближаването е ясен критерий за финансова стабилност и цялостно подобряване на бизнес средата, заяви Домбровскис.

Ако търговията почива на правила и стабилност, това ще облагодетлства малките държави като България. Фактът, че от 11 държави в началото еврото вече се използва в 19 страни и има още, които чакат да се присъединят, говори за това колко са големи ползите от стабилността и ползването на тази валута. Желая успех на България по този пъти за приемане на еврото, заяви Валдис Домбровскис, като отбеляза, че предстои още доста работа в страната ни по отношение на това да се разяснят ползите от еврото и да се убеди обществото в тях.

Еврото е и много удобна валута. Тя се употребява от над 340 милиона души, отбеляза зам.-председателят на ЕК.

Следващия месец Комисията ще направи оценка на държавите членки. Очаква се до юли месец да излезе с доклад, съобщи той.

Еврото е и съюз на капиталовите пазари и ние трябва да ги задълбочим и да осигурим достъп на малките и средни предприятия до пазарите. Капиталовите пазари трябва да играят по-голяма роля в икономиката. В днешно време еврото е втората валута в света. Ако искаме силно евро в чужбина, трябва да бъдем силни у дома. Това означава да завършим паричния съюз и капиталовите пазари, заяви Валдис Домбровскис. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
921 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
asd

2019.01.29 | 10:12

1

някои лапачи ще се подобрят, но повечето съвсем ще обеднеят. пак ни захаросват с тия еврогейски алабализми

опорна то4ка

2019.01.29 | 11:30

3

Обръ6таш в рубли и беж към Русия да те няма. ЕС не ти понася

2019.01.29 | 10:20

2

Еврото да се въвежда, че ми писна да ме цакат в Чейнджб1юрата. ДА не говорим, че тогава и Банките ще са по-стабилни, и по ниски лихви по кредитите! Ако дори имаме криза в банковата система другите Европейски банки ще са длъжни да ни помогнат. Така че, позитивите са налице. Това, че храните са щели да поскъпнат са пълни глупости! Две думи - Валутен Борд!

Добави коментар

Водещи новини