Финансист: България е готова за еврозоната

  • 29 януари 2019 09:22

  • 934
  • 4
Финансист: България е готова за еврозоната
© Булфото (архив)

Като цяло България се справя много добре, целта, обявена от финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва от 1 януари 2022 г. в България да може да се плаща в евро не е твърде амбициозна. Това каза днес пред БНР финансистът проф. Валери Димитров.

България се справя много добре по отношение на публични финанси, а напоследък и дори по ред икономически показатели, икономически растеж, каза бившият председател на Сметната палата.

Мисля, че България е готова за еврозоната, каза проф. Димитров преди днешната традиционната срещата на бизнеса с правителството, където основната тема е "България по пътя към Еврото".

Според него в огромна степен това се дължи на режима на валутния борд, което е най-доброто нещо във финансовата и валутната история на България.

Макар да смята, че страната ни е готова за еврозоната, проф. Димитров каза, че трябва да се изчакат тестовете на системата, които сега вървят, и оценката от Европейската централна банка на банките ни.

Според него банковата система в България е в добро състояние, но има други сфери, в които са необходими по-големи усилия.

Не банковия и финансов сектор, там има какво да се подобрява. Има един огромен проблем – управлението на дружествата с държавно и общинско участие, там има много провали, каза проф. Димитров.

Препъникамъкът (за еврозоната – б.р.) като цяло е все още ниската степен на икономическо развитие на България, ниските икономически показатели в сравнение с размитите членки на ЕС... В последните години обаче България наваксва, добави той.

Влизането в еврозоната ще спомогне за по-бързото преодоляване на бедността, но то няма как да се случи за няколко години, каза още Валери Димитров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
934 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
хихи

2019.01.30 | 18:59

4

Я па тоя мушмурок, колко прибираш на месец, бе чиче, та си готов да ти намалее тройно доходът, а, мушмурок....

Srednopokazalezat

2019.01.29 | 13:27

3

Po dobre 6te bade balgarskata centralna banka da predizvika inflaciq za da moje upravlqva6tite da obqvqt uveli4enie na zaplatite i da se radva balgarskiq narod.

МНТ

2019.01.29 | 10:39

2

Чичка, ти до 2022г може и да не си жив. Днес си взел някой лев за да говориш глупости , дали са някой лев за да бъдат публикувани в пресата, хубаво факт. Но дали реално България е готова на фона на 100 евро пенсия ? Чувал съм, че в Гърция е била страшна мизерия... трябва да се отчете, че пълната беднотия която ще настъпи ще изгони все повече млади българи и тази държава ще затъне все повече и повече. Факт

2019.01.29 | 09:42

1

И аз съм готов да те чукам в дъртият гербав гъз

Добави коментар

Водещи новини