Работим за себе си от 18 май

Работим за себе си от 18 май Pixabay

Преразпределението през бюджета е най-високо за последните 10 години. Това показва анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/, публикуван на интернет страницата на неправителствената организация в петък. 

През 2019 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че на българите ще са необходими 138 дни, за да попълнят хазната.

Денят на данъчна свобода (Tax Freedom Day) през 2019 г. ще настъпи на 18 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си, посочва анализът. Въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г.

Анализът отчита конкретни специфики за България, сред които помощта от европейските данъкоплатци. Така за 2019 г. те ще "отменят" българските данъкоплатци за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. 

Най-много дни през 2019 г. българските данъкоплатци ще отделят за попълване приходите от ДДС - 34 дни. Следват дните за осигуровки - 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно, а за приходите от акцизи - 17 дни. За приходите от подоходните данъци ще са нужни 12 дни, а за корпоративни данъци - малко над 8 дни. 7 дни ще нужни, за плащане на държавните и общински такси.

Анализът откроява устойчива тенденция за увеличение на броя дни, нужни на данъкоплатците да попълнят държавната хазна и Денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета се планира да достигне 37,7%, което е най-високата стойност за последните 10 години. 

Спорт

Коментари

Напиши коментар

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?