България се нарежда в топ-50 на най-добрите страни за бизнес в света, според "Форбс"

  • 22 декември 2018 15:12

  • 1025
  • 4
България се нарежда в топ-50 на най-добрите страни за бизнес в света, според "Форбс"
©

България заема 46-а позиция сред общо 161 страни, изредени в класацията на сп. "Форбс" за най-добър бизнес-климат по данни от 2018 година.

Рейтингът отчита 15 основни показателя - защита на правото на собственост, равнище на корупцията в съответната страна, данъчна политика, иновации, свобода - лична, търговска и финансова, качество на живота, развитие на инфраструктурата, размер и развитие на вътрешния пазар, политически рискове и др.

Като страни, предлагащи най-благоприятни условия за бизнес, са посочени Великобритания, Швеция, Нова Зеландия, Холандия, Хонконг, Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария. В долната част на класацията виждаме Централноафриканската република, Конго, Гвинея-Бисау, Екваториална Гвинея и Чад, се посочва на сайта на американското списание.

За оценка са използвани публикувани доклади на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", фондацията "Херитидж", ООН, "Трансперънси интернешънъл", Световната банка и др.

"Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включително ниските, плоски данъци върху печалбата, остават значителни предизвикателства. Корупцията в държавната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност, липсата на прозрачност в обществените поръчки и съществуващата организирана престъпност все още обременяват инвестиционния климат и икономическите перспективи" на България, отбелязва "Форбс".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1025 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ан справедливостта

2018.12.22 | 17:28

4

Ами след нас няма „бели ”държави. Това не може да ни удовлетворява. А и заключението се разминават с европейския доклад , кой ли е сгрешил?

2018.12.22 | 16:57

3

Ами това 50 то място си е пълен резил а те се хвалят - ужас кретенски

Конникът без седло и без мозък

2018.12.22 | 16:37

2

Крадливата Сланинеста Пача ако въобще може да чете , е добре да прочете тази новина , не да бръщолеви тъпотиите , които и се внушават от Решетников , респективно Кремъл !

2018.12.22 | 16:14

1

ммхъмм?

Добави коментар

Водещи новини