Финансовото отчитане е начин на комуникация в света на бизнеса

  • 16 октомври 2018 12:35

  • 1327
  • 0
Финансовото отчитане е начин на комуникация в света на бизнеса
© Pixabay

Финансовото отчитане е начин на комуникация в света на бизнеса. И колкото по-правдива и надеждна е финансовата информация, толкова по-пълноценен ще е този процес. Това заяви Васко Райчев - председател на института за дипломирани ескпер-счетоводители в България (ИДЕС), по време на пресконференция в БТА.

ИДЕС е единствената национална професионална организация за всички дипломирани експер - счетоводители в България.
Те представиха тяхната позиция по важни за икономическото развитие на България теми, включително предизвикателствата пред финансовото отчитане в България от гледна точка на недостатъчната прозрачност и отговорност на частния бизнес пред обществото, назряващата необходимост от професионален орган за счетоводни стандарти и счетоводно законодателство, праговете за задължиетелен одит  и състоянието на реформата в отчитането на бюджетния сектор.

В последно време се появяват предложения, които касаят независимото финансово отчитане на предприятията, финансовия одит. Реформата във финансовата отчетност трябва да бъде добре обмислен процес, в който участват всички заинтересовани лица., заяви Васко Райчев.

По думите му условно структурата където се осъществява този вид общуване се нарича Национален съвет по счетоводство.
България има финансови стандарти за отчитане на малките и средни предприятия, а международните стандарти са други - по-сложни и софистицирани за прилагане. Според Васко Райчев тази граница трябва да се преразгледа.

Необходимо е подобряване нивото на отчетности  в България, смятат експертите.

От Института на дипломираните експерт-счетоводители в България искат да се създаде национален съвещателен орган за обсъждане на въпроси от счетоводната реформа. Идеята за създаването на национален съвет не е нова. Трябва  да се върне значимостта на въпросите по счетоводство, смята Ваня Йорданова, зам.-председател на ИДЕС.

За 2017 година са направени малко над 15 000 одита в България, съобщиха от института.

Те представиха и своята позиция относно праговете за задължителен отид.

С предложените промени в Закона за счетоводството не се предвиждат разширяване на обхвата на предприятията подлежащи на задължителен одит - нито по отношение на така наречените прагове, нито по отношение на други изисквания.

Праговете се измерват чрез три показателя  - приходи от дейността, стойност на активите и брой на персонала. Тези критерии са установени в Закона за счетоводството, който е сила от 2016 година, посочиха експертите.

Евентуалното повишаване на праговете несъмнено ще доведе до предпоставки за масово изготвяне и представяне на ненадеждна финансова информация на потребителите на финансови отчети, с всички възможни неблагоприятни последници от това, смятат от ИДЕС.

Според тях промяната в праговете за одит биха имали сериозно негативно отражение за страната и обществото като цяло, защото значителен брой от основните предприятия в страната , генериращи приходи от порядъка на 35-40 млрд. лв., няма да бъдат одитирани, а от друга страна липсата на одит ще ограничи и затрудни както бизнеса така и държавните органи.

Според Васко Райчев друга тема, по която има празнина, е прилагането на стандарти на финансов одит в публичния, или така наречен бюджетен сектор.

Той е огромен. Отчитането на публичните финанси не би трябвало да е на второ място ,каза той.

 

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини