Стоян Мавродиев: Вече е забранено политици да вземат кредити от Банката за развитие

  • 13 декември 2017 18:00

  • 3377
  • 1
Стоян Мавродиев: Вече е забранено политици да вземат кредити от Банката за развитие
© БТВ

Банката функционира като всяка друга търговска банка, единствената разлика е, че с 99% от капитала основен акционер е държавата. Останалият 1% се държи от ДСК. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев.

Партньори сме с големи международни банки. Оттам банката финансира своите операции и дава кредити, добави Мавродиев.

Новото ръководство на банката в мое лице работи по анализа на дейността на банката. Когато той е готов след съответните месеци, защото това е сложна дейност, ще обявим резултатите публично. За момента това, което се вижда от публичните доклади е, че банката стои добре, постигна едни от най-високите резултати при миналогодишните стрес-тестове. ББР е може би с най-високата капиталова адекватност и най-високия кредитен рейтинг у нас, заяви Мавродиев.

Точно днес кредитният рейтинг на банката беше повишен от "Фич" на BBB+. ББР е единствената банка в България с толкова висок кредитен рейтинг, подчерта Стоян Мавродиев.

По думите му в ББР има проблемни кредити, но те са далеч под нивата за българската кредитна система. Ако приемам, че средните нива у нас са около 11%, при нас са малко над 6%. Ние разполагаме с целия инструментариум, за да си търсим лошите кредити. ББР оперира по същия начин както всяка друга банка, заяви главният изпълнителен директор на Банката за развитие.

Тази година банката отбелязва 16% ръст на печалбата. Имаме едни от най-добрите показатели, добави той.

Ние имаме специфична роля – не толкова да бъдем конкурентни на останалите търговски банки, но да финансираме стратегически за държавата проекти. Тази мисия на банката е много важна – извън спекулациите, ББР прилага европейския стандарт може да отпуска кредити до 150 млн. лв. на фирма или група от фирми за изпълнение на стратегически обекти срещу съответното обезпечение. По този начин се създават и работни места – това е мисията на всички банки за развитие по света, посочи Мавродиев.

Ние сме нормална банка, в която трябва да има баланс между това да финансираме проекти с национално значение и в същото време проекти, от които банката може да спечели. Част от стратегията ни е занапред да отпускаме повече кредити на малкия и среден бизнес, разкри той.

Според Стоян Мавродиев банката за развитие е много мощен инструмент за икономическо развитие на всяко правителство.

Той потвърди информациите, че има отпуснат кредит от ББР на бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов. Кредитът е отпуснат от предишното ръководство и се обслужва изрядно. В момента, в който има проблеми с този кредит, много бързо ще упражним правата си на кредитори. Няма да има компромиси с този кредит, ако стане проблемен, както няма компромиси за който и да е проблемен кредит. В устава на банката вече има забрана политици да вземат кредити от нея, уточни шефът на ББР.

В отговор на въпрос Мавродиев заяви, че до момента никой до не си е позволявал да му упражнява политически натиск. Аз имам славата на човек, който следва принципите си. Ако има такъв натиск, със сигурност ще бъде неуспешен, подчерта той.

Мавродиев, който е бивш председател на Комисията за финансов надзор, заяви че Комисията не е упражнявала натиск върху издателя Иво Прокопиев. Гордея се със свършеното в КФН и няма от какво да се срамувам. Няма смисъл да коментираме защитните тези на обвиняемите лица, каза Стоян Мавродиев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3377 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.27 | 18:29

1
Е жена му ,ще взима

Добави коментар

Водещи новини