Британската кралица с 10 млн. лири в офшорки

  • 06 ноември 2017 09:09

  • 4314
  • 3
Британската кралица с 10 млн. лири в офшорки
© Getty Images/Guliver

Около 10 милиона лири (13 милиона долара) от личните средства на британската кралица са били инвестирани в офшорни зони от Херцогството на Ланкастър, което се разпорежда със средствата на Елизабет Втора, показва изтекла информация от така наречените "Парадайз пейпърс" – документи, които са част от журналистическо разследване на около 120 политици от различни страни.

Херцогството на Ланкастър е инвестирало сумата във фондове на Каймановите острови и Бермуда, като част от парите са били в предприятие за търговия на дребно, обвинявано в експлоатация на бедни и уязвими хора. Главният финансист на херцогството заяви в коментар на изнесените данни, че тяхната инвестиционна стратегия се основава на съветите и препоръките на техните консултанти. Част от инвестициите са в задморски фондове, като всички инвестиции са напълно финансово проверени и законни, допълни той.

Но, въпреки че кралицата плаща данъци върху всеки приход от херцогството на Ланкастър, то всички средства на херцогството, които са регистрирани в места смятани за "данъчен рай", е възможно и да не се облагат. Макар и да не се казва, че инвестициите са незаконни, вероятно ще последва натиск върху кралското семейство за по-голяма прозрачност във финансовите му дела.

Близо 14 милиона документи в разследването са събрани и анализирани от голяма световна мрежа от медийни организации, включващи Международния консорциум за разследваща журналистика, вестниците "Зюддойче цайтунг" и "Гардиън" и Би Би Си.

Над сто са действащите и бивши световни лидери и звезди от шоубизнеса, включени в данните за офшорни компании, публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон, отбелязва БНР.

Журналистическата организация подчертава, че има законни видове използване на офшорните компании и тръстове, и не намеква, че които и да било лица или компании, споменати в документите, са нарушавали закона. В документите фигурират имената на Мадона, Боно, бившия върховен главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк, американския държавен секретар Рекс Тилърсън, двамата синове на турския премиер Бюлент Йълдъръм, компании като "Сименс" и "Байер".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4314 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.11.12 | 15:19

3
Така живеят хрантутниците като нея, Костов, Бисеров, Софиянски и може би Цветанов и Борисов.
Петър

2017.11.12 | 15:19

2
И кралицата далаверажиика.
500 години турско робство

2017.11.12 | 15:18

1
А пък нашите политици имат всеки по 10 милиарда в офшорки! В малкия джоб я слагат тая кралица!

Добави коментар

Водещи новини