Стоян Мавродиев: Няма никакъв проблем с пенсионните фондове

  • 26 юли 2016 18:08

  • 2432
  • 0
Стоян Мавродиев: Няма никакъв проблем с пенсионните фондове
©

През целия ми мандат комисията беше силен, отговорен и независим регулатор, неподатлив на политически влияния и стриктно вършещ своята работа. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Има множество факти, които доказват тази независимост, като например това, че досега не е имало регулатор, който да си е позволявал да разследва действащи министри – Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко и Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи в първото правителство на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, заяви Мавродиев.

По думите на председателя на КФН Борисов никога не се е намесвал в независимостта на регулатора. Винаги сме имали добра комуникация с премиера. От наша страна не е имало никакви колебания да разследваме който и да е. Наложените глоби през шестгодишния ни мандат са три пъти по-големи от тези на предишния състав на КФН - 12 милиона лева срещу 4 милиона лева, подчерта Стоян Мавродиев.

Той посочи, че решението му да не се кандидатира за втори мандат е лично, като уточни, че е информирал своевременно премиера. Оценката на Борисов за работата ми и тази на комисията като цяло е отлична. Но мнението ми е, че това да се карат много мандати на една и съща позиция не е полезно за развитието както на човека, който я заема, така и на институцията. Регулаторът има нужда от нов ръководител, за да се развива. Трябва да сме малко по-смирени, не трябва постоянно да заграждаме територии и да искаме постоянно да сме на една и съща позиция, каза Мавродиев.

По думите му столът на председателя на КФН е много "горещ". Съчувствам на Карина Караиванова, че още преди да заеме позицията започват атаките срещу нея. Надявам се това да не намалява куража й и волята да си свърши работата, каза Стоян Мавродиев по повод сезирането на Конституционния съд от страна на БСП за избора на ръководство на КФН.

Стоян Мавродиев е категоричен, че няма никакъв проблем с регулираните от КФН застрахователни и пенсионни дружества. Те са абсолютно солидни, подчерта той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини