Стоян Мавродиев: Г-н Прокопиев не е щастлив от работата на КФН

  • 14 юни 2016 09:00

  • 2613
  • 2
Стоян Мавродиев: Г-н Прокопиев не е щастлив от работата на КФН
© Булфото

Интервю на Стоян Мавродиев пред "Труд".

- Г-н Мавродиев, компанията на Иво Прокопиев „Алфа финанс холдинг“ заяви, че се оттегля от капиталовите пазари заради „системен тормоз“ от страна на Комисията за финансов надзор. Има ли война между вас и Иво Прокопиев?

- Да се говори за „война” между регулатора, който поддържа финансовата стабилност в държавата, и една частна фирма, е несъстоятелно. Що се отнася до гръмко обявеното оттегляне на „Алфа финанс” от капиталовите пазари, ситуацията всъщност е тривиална. Конкретно - компанията е свикала общо събрание на облигационерите с цел да разсрочи за пореден път облигационния заем и да не го погасява в срок. Но тъй като на общото събрание не се е събрало необходимото мнозинство, „Алфа финанс холдинг” е принудена да изплати заема накуп. С други думи, компанията не е имала желание да прекратява дейността си на борсата, а просто не е искала да плаща в срок. Логичният въпрос е: Защо, след като според твърденията на кръга „Капитал” има системен тормоз от КФН спрямо компаниите от групата на „Алфа финанс холдинг“, тези компании не са се оттеглили от капиталовия пазар още преди години? Дружествата „Соларпро“ АД, „Парк” АДСИЦ и УД „Алфа асет мениджмънт”АД все още продължават да оперират на българския капиталов пазар, съответно като публични дружества и управляващо дружество. Използвайки ресурса си, „Икономедия” има възможността да разпространява публично това, което е удобно на собственика, завоалирайки истината и насаждайки едно или друго мнение, което е различно от действителността. Към дружествата от групата е упражняван адекватен и навременен контрол и надзор съгласно приложимото българско и европейско законодателство. Надзорът е еднакъв за всички поднадзорни лица, но благодарение на това, че групата на „Алфа финанс холдинг” има медии, става възможно същите при всяка глоба или акт да пишат за това. Така че цялата тази сълзлива мелодрама за репресии от страна на КФН и прогонени участници от пазара е един добре режисиран театър. Само че регулаторът не се занимава с мелодрами, а върши работа. Нека не забравяме, че въпросният г-н Прокопиев разполага с неограничен медиен ресурс. Използвайки целенасочено своите медии, той води ожесточена кампания - и то от години - срещу институцията КФН и срещу мен като неин председател. Вероятно не е „щастлив” от факта, че КФН разкри една грандиозна схема за ощетяване на държавния бюджет - на компанията „Булброкърс”, свързана с него. Както стана ясно тези дни, прокуратурата повдигна обвинение срещу изпълнителния директор на „Булброкърс” Радослав Рачев.
Предполaгам, че и вие, и вашите читатели разбират, че това са много сериозни и тежки обвинения във финансово престъпление. Възможно е преди аз да поема поста председател на КФН, г-н Прокопиев да се е чувствал недосегаем и може би се е ползвал с политически чадър, докато откакто аз оглавявам комисията, регулаторът стриктно проверява всички поднадзорни на КФН лица. Вероятно това ядосва един олигарх и го кара да използва активно целия свой ресурс от медии срещу нас. Когато прокурор повдига обвинение срещу крадец, най-вероятно прокурорът не е обичан от крадеца. По същия начин и надзорът „не е обичан” от поднадзорни лица, глобени за закононарушения и срещу които са подадени множество сигнали в прокуратурата за извършени от тях тежки престъпления. Въпреки тези нестихващи атаки ние няма да се поддадем на натиск. Доказателство, че си вършим работата професионално, е и фактът, че прокуратурата повдигна обвинения по нашия сигнал. Тези обвинения опровергават мита, че ние репресираме г-н Прокопиев. Негови или свързани с този олигархичен кръг компании никога не са третирани по различен начин от другите поднадзорни лица от страна на КФН.

- Колко акта и глоби е наложила КФН на фирми, свързани с Иво Прокопиев?


- Всъщност на фона на общите глоби, наложени от КФН, глобите на свързаните с г-н Прокопиев фирми са малък процент за шестте години, откакто аз съм начело на КФН. Фирмите, свързани с него, са получили около 70 влезли в сила наказателни постановления. За сравнение общият брой издадени наказателни постановления от КФН за същия период е 2714. Тоест процентно този факт препотвърждава тезата ми, че КФН работи обективно и не проявява специално отношение към никоя от компаниите на пазара.

- Можете ли да хвърлите повече светлина относно обвинението на изп. директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев, за което разкрихте пред „Труд“ преди седмица?


- Подаденият от нас сигнал до прокуратурата излага съмнения за ощетяване на държавния интерес при приватизацията на държавните дялове в „ЕВН България Електроразпределение” АД и „ЕВН България Електроснабдяване" АД, в резултат на което за държавата са настъпили вреди, изразяващи се в пропуснати ползи, които оценяваме на приблизително 87 млн. лева. Това е във връзка с продажбата на остатъчните дялове на електроразпределителното дружество ЕVN-България, тези 33% държавен дял. Ние установихме мащабни пазарни манипулации, водещи до тежка щета на държавния бюджет. Тоест, вместо да бъдат получена определена сума пари по изчисление на нашите експерти, се получиха близо 90 милиона лева по-малко. За нас това е безспорно извършено престъпление по Наказателния кодекс. Представете си размера на щетата: вместо тази огромна сума да отиде в надбавки на пенсии, в здравеопазване, в социални дейности, те всъщност изчезват някъде в частен интерес.
Много големи нарушения са установявани през годините, но мисля, че това е една от най-тежките и мащабни схеми, които сме разкривали. И тук искам да подчертая, че в крайна сметка този резултат - обвиненията, които са предявени от прокуратурата, потвърждава добре свършената от нас работа и е резултат на добрата междуинституционална колаборация заедно с министър-председателя г-н Борисов, който в първия си мандат не направи каквито и да е опити да окаже въздействие. Дори напротив, премиерът даде мнение, че трябва да бъдат разследвани и тогавашният вицепремиер и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, и министърът на енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, срещу които също е подаден сигнал. Сигналът не беше само срещу инвестиционния посредник „Булброкърс“. В крайна сметка нямаше чадър над никого от страна на премиера. Повдигнатото обвинение срещу изпълнителния директор на „Булброкърс” е резултатът от добре свършената работа както на нашите експерти, така и от страна на прокуратурата.

- Преди дни обявихте, че сте подали нови три сигнала срещу фирма на Прокопиев. Очаквате ли обвинения и по тях?


- Сътрудничеството между нас и финансовите регулатори на няколко европейски държави доведе до разкриване на тази мащабна поредица от извършени престъпления. От нас са подадени сигнали лично срещу г-н Прокопиев и неговите партньори, които контролират и използват активно за горните цели мрежа от офшорни компании. Международното разследване, продължило повече от година, установи как тези лица, чрез поредица от офшорни компании, през които са минавали милиони евро, в крайна сметка са осъществили множество престъпления, според нашите експерти. Това включва щети на миноритарни акционери в публични компании, данъчни престъпления, пране на пари, документи с невярно съдържание, подавани пред различни институции и органи на властта. Т.е. говорим за множество тежки престъпления по Наказателния кодекс. Аз вярвам в капацитета на прокуратурата и че тя ще свърши своята работа, като повдигне още обвинения.

- Според вас ще излязат ли скелети от гардероба при проверките на активите на пенсионните дружества?

- Прегледът на активите на пенсионните фондове ще даде информация за състоянието на сектора към конкретна дата и ще укрепи доверието в него. Консултант по проекта е консорциум от дружества от групата на „Ърнст енд Янг”, а самият преглед ще бъде извършен от водещи одиторски предприятия с признат експертен капацитет и международен опит. В рамките на прегледа ще се извърши проверка относно наличността и оценката на активите, проверка за наличие на инвестиции в свързани лица, както и преглед на рисковете, касаещи дейността на пенсионните фондове. На базата на резултатите от прегледа ще бъдат предприети съответни надзорни действия от КФН в рамките и в съответствие с действащото законодателство. Включително ще бъдат направени и предложения за законодателни промени при необходимост.

- Как оценявате изминалите шест години, в които вие сте председател на КФН?

- Комисията за финансов надзор е независим надзорен орган, чиято работа се оценява високо както от международни институции като Европейската комисия и Международния валутен фонд, от европейските надзорни органи ESMA и EIOPA, така и от българския парламент. Аз смятам, че най-добре за всичко говорят фактите и цифрите. За последните 6 години, в които аз ръководя регулатора, мисля, че най-важното, което трябва да се отбележи, е, че няма нито една фалирала компания в нашия сектор, под наш надзор; нито една значима компания, влязла в несъстоятелност, съответно нито един лев бюджетни и обществени средства, похарчени от джоба на данъкоплатците, за да се изплащат средства на граждани по гаранционните схеми и механизми в застрахователния сектор или в сектора на капиталовия пазар. Това само по себе си говори за солиден и стриктен надзор. От началото на моя мандат до сега стойността на влезлите в сила наказателни постановления на КФН възлиза приблизително на 20 млн. лева.

- Мандатът ви изтича на 18 юни. От седмици се спрягат различни имена, сред които и вашето, за поста председател на КФН. Ако бъдете предложен, бихте ли приели отново да оглавите комисията?

- Аз мисля, че за момента няма все още такава хипотеза, тъй като никой не е водил разговори с мен. И това според мен трябва да го решат най-добре управляващото мнозинство и опозицията заедно. Защото - това е мое мнение, - който и да бъде избран за председател на регулатора, той трябва да бъде избран с национален консенсус, по възможност с огромно мнозинство от страна на управляващите и опозицията, за да може този човек, съответно и неговият екип, да продължи да върши добре тази работа и да посрещне предизвикателствата, които стоят пред надзора.


Стоян Мавродиев е роден на 21 октомври 1969 г. Магистър по право от СУ “Св. Кл. Охридски" и магистър по финанси от УНСС. Има многобройни международни специализации по данъчни консултации и данъчно планиране. Бил е депутат в 41-вото народно събрание.
На 16 юни 2010 г. е избран за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) с 6-годишен мандат.
В досегашната си професионална кариера е натрупал богат опит в сферата на търговското, данъчното и корпоративното право, международното данъчно планиране и консултиране, придобивания, вливания и сливания на компании, дериватни финансови инструменти, финансови пазари, частно инвестиционно банкиране, корпоративни финанси, приватизационни проекти и чуждестранни инвестиции.

Последвайте канала на

Novini.bg
2613 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Стоян

2016.06.17 | 16:18

2
КТБ-то не беше ли под надзора ти бе, бай х*й? Що така ни е късичка паметта? И колко пъти ходи на гости на Мустака? Има ги записани в една тетрадка, която хвърчеше по медиите миналата година... Ама така е в Булгаристан. Всяко чудо до 3 дни.

2016.06.14 | 10:48

1
Айде бе,

Добави коментар

Водещи новини