Няма да има данъчни отстъпки за саниране с държавни пари

  • 16 февруари 2015 07:01

  • 4776
  • 5
Няма да има данъчни отстъпки за саниране с държавни пари
© Булфото

Няма да има данъчни преференции в закона за санирани с държавни пари частни имоти, съобщиха от регионалното министерство пред  във връзка с информационната кампания, която върви по националната програма за енергийна ефективност.

Поводът за обсъждане на темата са облекченията, които дава Законът за местните данъци и такси (ЗМДТ) за стимулиране на енергийната ефективност. Преди десетина дни от Националното сдружение на общините в България алармираха, че масовото обновяване на старите сгради и апартаментите в тях може да доведе до сериозен спад в общинските бюджети, ако бъде приложена преференцията.

"Подготвя се поправка в закона, така че данъчната преференция да отпадне за имоти, санирани по националната програма, т.е. с държавни средства", обясни регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Идеята е да не се допуска двойна държавна помощ за едно и също нещо. Преференцията за обновено жилище със собствени средства обаче ще се запази. В регионалното министерство са направени изчисления за София, където за средностатистическо жилище от 80 квадрата например увеличението на данъка и таксата смет общо е около 2-3 лева. Това е незначителна сума за домакинствата на обновените жилища, затова преференцията можело да се отмени, пише "Сега".

Междувременно от Българската стопанска камара напомниха, че според последните промени в Закона за местните данъци и такси държавата и общините имат ангажимент да изготвят нова методика за определяне на такса битови отпадъци. От БСК изпратиха писмо до регионалния министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена със становището, че санирането не трябва да вдига такса смет. Държавата е поела ангажимент да промени начина на начисляването й, така че да се плаща според количеството отпадък, а не според данъчната оценка. Камарата напомня, че трябва да се въведе принципът "замърсителят плаща".

Според последните промени в закона от края на миналата година новата методика трябва да бъде разработена до 31 март. Крайната цел е да се премахне порочната практика таксата смет да е втори имотен данък, настояват от БСК. Работна група към Министерството на финансите, в която участват експерти и на камарата, вече е предложила правила, които регламентират разходите - за събиране, извозване и депониране на битовите отпадъци. "Работната група започна обсъждането на вариантите за формиране на новата такса смет. Но още няма готовност да представи модели", каза пред в. "Сега" изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

В края на миналата седмица регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена отчете, че вече са подадени 9 заявления в няколко кметства за участие в националната програма по саниране. Споразумения са подписали по три сгради в Благоевград и Димитровград, както и по една във Враца, Варна и Плевен. Миналия четвъртък Българската банка за развитие (ББР) обяви, че първият сключен договор е във Враца. В сдружението на блок 1 в жк "Младост" там участват собствениците на 84 апартамента в 3 входа. След като бъде избран изпълнител за обследване на сградата, ще се направи технически проект за обновяването. След това ще се подпише анекс към тристранния договор между ББР, община Враца и областния управител на Враца. В него ще се запишат конкретните финансови параметри и етапите на плащане.

Около 2500 малки и средни строителни фирми могат да участват в Националната програма за енергийна ефективност на жилищата, стана ясно след среща на Строителната камара и министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Обсъдена е идеята за типови документи при провеждането на обществените поръчки, когато изборът е по критерия "най-ниска цена". Надзорните фирми да проследят изпълнението на всички дейности още от самото начало до края на целия процес, настояха строителите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4776 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Е - Ник

2015.02.17 | 23:00

5
Няма такова нещо като безплатен обяд! Един милиард от Европа сега ще се излапа, а после ще се връща посредством "необичайно" високите данъци, наложени върху щастливите собственици на безплатно санирените жилища!

2015.02.17 | 23:00

4
този тип саниране е много опасен.в германия са изгоели цели згради,от влагата и мухала няма спасение

2015.02.17 | 23:00

3
в Ю ТУБ потърсете -опасноста от аниране
Бойко Борисов е уникален педераст!

2015.02.17 | 10:51

2
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. емигрират! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол! Когато на власт са наркотрфиканти като Борисов, ефективно осъдени като Цветанов и офшорни перачи на пари като Плевнелиев, все такива "новини" ще има. Ало, Ваньо: ставка, разследване и съд за убийството на Чакъра и самоубийството на Мишо Бирата!
хлъц

2015.02.17 | 10:51

1
№ 1 е уникален олигофрен ! Подобни екземпляри се срещат вече изключително рядко ! Само около Бялата Златка в резервата "Юруш" !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини