"Вертикалната гора" разпродадена наполовина

  • 01 април 2013 08:17

  • 5355
  • 1
"Вертикалната гора" разпродадена наполовина
©

Първата в света „вертикална гора” ще бъде завършена в Милано в началото на 2015 година, ако всичко върви по план, съобщават световните агенции. На практика в съвсем обозримо бъдеще двата небостъргача, които в момента се строят в квартала „Изола” на финaнсовата и индустриалната столица на Италия, ще облекат зелени балтони.

Погледнати отдалеч, сградите ще приличат на огромни разлистени дървета засадени на хвърлей място от старинната градска врата. „Порта нуова” е дала името си на цялата северно-централна зона, която бъка от високи сгради. В тях обаче е наблегнато изключително на желязо, алуминий и стъкло. Според замисъла на известния милански архитект Стефано Боери обаче предвидената на хвърлей място „вертикална гора” би трябвало да бъде съвсем естествена. Но в момента е все още рехава, установи проверка на „Монитор”. Тук-там по терасите на долните етажи се виждат дръвчета, което не въодушевява никак на фона на тухли и цимент.


Идеята е гората да се раззелени на територия от около 10 хиляди квадратни метра, „събрана” от площта на предвидените за залесяване тераси на високи 112 и 80 метра сгради. Там ще бъдат посадени към 750 големи и малки дървета, 5 хиляди храста и 11 хиляди многогодишни и пълзящи растения. Направените през миналия юни проби за засаждане на няколко балкона били дали много добри резултати, уточняват експерти по ландшафт от Милано.

Стойността на проекта е 85 милиона евро, а началната цена на квадратен метър от апартамент в двата жилищни блока е 9000 евро. Парите не са малко, но това не бърка имотните хора - ако се вярва на информацията в италианския печат, вече били продадени на „зелено” към 50 на сто от бъдещите домове. Няма начин, след като на проектантските рисунки двата небостъргача изглеждат прекрасно и на човек му идва направо да се шмугне в тях.


Добрият маркетинг докарва нещата съвсем на мястото им, когато към външния вид от снимките се прибави и описанието на преимуществата на облечените в зелени балтони кули. Благодарение на растителната си покривка „градската гора” ще бъде в състояние да филтрира идващия отвън въздух и да поддържа идеален за живот микроклимат, намалявайки до минимум нуждата от изкуствена климатизация. А използваните за озеленяването различни растения освен че ще абсорбират въглеродния двуокис и влажността, ще бъдат също така в състояние да задържат вредните дребни частици от атмосферата и ще предпазват от слънчева радиация. Не случайно всяко едно от жилищата във „вертикалната гора” ще разполага с голяма тераса, където ще виреят дървета, отдавна приспособени към градските условия на живот. Както стана дума, през летните месеци те ще бъдат своеобразен щит срещу слънчевите лъчи, а през зимата, когато листата им опадат, те няма да пречат на светлината да влиза свободно в домовете. За напояване на тази изкуствена гора пък ще бъдат използвани отпадъчните води от небостъргачите, обработени по подходящ начин. В същото време витлови съоръжения и електроволтаици ще осигуряват нужната на целия комплекс електрическа енергия. Тоест двата небостъргача ще са 100 на сто екологични.


Още повече, че ще пестят и земя, просто защото вертикалното строителство „изяжда” минимум полезна почва. Неотдавна бизнес-библията „Файненшъл таймс” посвети просторен материал на творението на архитекта Стефано Боери и на неговия екип, наричайки ги „двете най-възбуждащи кули на света”. Естествено ахканията по оригиналната идея на Боери започнаха още с оповестяването й, но ако човек познава добре Милано, няма толкова да се удиви от нея. И дори може да обвини известния архитект в мъничко плагиатство, тъй като горите по сградите в родния му град ги има отдавна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ръката на Бог

2014.10.17 | 19:42

1
Или дърветата ще го разпукат тотално този стъргач, или вятърът ще го издуха. Не всичко е изчисления и инженерни проекти!

Добави коментар

Водещи новини