Доларът поевтиня, златото поскъпна

  • 04 декември 2012 09:12

  • 1813
  • 0
Доларът поевтиня, златото поскъпна
©

През днешния ден, от 12:00 ч. българско време ще бъде оповестен индексът на производствените цени в еврозоната за месец октомври. От 16:00 ч. наше време се очаква да бъде обявен основният лихвен процент в Канада, като прогнозите са той да остане без промяна, запазвайки настоящата си стойност от 1%, предаде БНТ.

С оптимизъм започна търговията на европейските капиталови пазари през настоящата седмица. Той бе породен от данните за подобряващото се състояние на китайската икономика, както и от оповестения от Гърция план за обратно изкупуване на собствени държавни облигации. Това доведе до регистрирането на повишения на основните европейски борсови измерители.

Изключение направи единствено испанският Ibex 35, който се понижи с 0,57%, след като от иберийската държава официално поискаха помощ за банките си, изпаднали в затруднено положение. С отварянето на щатските борси, апетитът за риск, който бе обхванал пазарните участници, постепенно утихна. Повод за стихващия ентусиазъм сред инвеститорите бяха по-слабите макроикономически данни, идващи от САЩ, както и липсата на яснота по отношение на развиващите се бюджетни проблеми отвъд океана.

Тези събития намериха изражение на щатските капиталови пазари, обагряйки основните американски борсови измерители в червен цвят. На валутния пазар щатският долар поевтиня, спрямо еврото, швейцарския франк, японската йена и британския паунд.

Отчетеният спад на американската валута доведе до поскъпване на благородните метали. Златото прибави 0,17% към стойността си, достигайки ниво от 1715,67 долара за тройунция, а към края на деня една тройунция сребро се разменяше срещу 33,63 долара, по данни на ELANA Global Trader.

Лекият суров петрол отчете несъществено повишение, завършвайки сесията при ниво от 88,93 долара за барел.

Последвайте канала на

1813 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини