България може да получи близо 2.26 млн. евро от фонд "Солидарност" за наводненията в Бургаска област

България може да получи близо 2.26 млн. евро от фонд "Солидарност" за наводненията в Бургаска област bulphoto

Европейската комисия е взела решение за отпускане на близо 2.26 млн. евро от фонд "Солидарност" за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. на територията на Област Бургас, съобщиха от МРРБ.

Заявлението за отпускане на средствата беше подадено от България на 11 януари. Предложението на Европейската комисия трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, което се очаква да се случи в началото на месец септември тази година. Предоставените от фонд "Солидарност" на ЕС средства ще допринесат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.

Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд "Солидарност" за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия - двете наводнения от юни и края на юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г.

Общата отпусната до момента помощ от ЕК, национален координатор на която е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, е в размер на 36 млн. лв.

Спорт

Коментари

  1. 2018.06.08 | 16:33

    Защо не поясните, че за България, Полша и Гърция са отпуснати общо 36 млн. евро, от които България (председател на ЕС) получава 2 млн. евро.

  1. 1

Напиши коментар

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?