Община Петрич обновява социални центрове с евросредства

  • 10 април 2018 13:17

  • 3703
  • 0
Община Петрич обновява социални центрове с евросредства
©

Община Петрич решава проблема с базата на Детска градина "Синчец" в село Първомай след спечелен проект. Той предвижда извеждане на децата от Дом "Петър Димитров" в село Първомай в среда, близка до семейната и освобождаване сградата на дома за нуждите на детската градина в селото, съобщават от общината.

Проектът "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Петрич" е по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Срокът за изпълнение е 24 месеца, а общата стойност на проектното предложение е 1 111 550 лв.

По линия на проекта ще бъдат обновени три обекта и ще се изгради един нов. Ще бъдат обновени Дневният център за деца с увреждания и Центърът за настаняване от семеен тип за деца. Ще бъдат изградени нови преходни жилища за деца от 15 до 18-годишна възраст. Посредством дейностите по проекта ще бъде осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, нов вид услуги, включително и здравно-социални, които да заменят досегашния модел на институцията като грижа за деца. С реализирането на новите услуги, децата от предстоящия за закриване Дом за деца лишени от родителска грижа "Петър Димитров" в село Първомай ще бъдат изведени и настанени в Център за настаняване от семеен тип и Преходно жилище. Това ще подобри грижата за децата в среда близка до семейната.

В момента се водят преговори освободените от сградата на кметството в село Първомай помещения, да бъдат предоставени за ползване на Граничен полицейски участък /ГПУ/ "Златарево". 90% от служителите в ГПУ "Златарево" са жители на община Петрич и преместването на управлението в село Първомай ще улесни достъпа на гражданите, ще даде по-голяма сигурност и на местните хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини