НАСА е изправена пред "значителни технически предизвикателства"

  • 15 ноември 2019 16:07

  • 668
  • 0
НАСА е изправена пред "значителни технически предизвикателства"
© Getty Images

Одиторите на НАСА предупредиха в годишния си доклад, че космическата агенция е изправена пред "значителни технически предизвикателства", които засягат и безопасността, и трябва да бъдат решени, преди астронавтите да полетят в частните капсули, предаде Асошиейтед прес.

В доклада се отбелязва, че компаниите "Боинг" и "Спейс Екс" закъсняват с няколко години за превоза на екипаж до Международната космическа станция. Частните космически кораби, или капсули, вероятно няма да бъдат сертифицирани преди следващото лято и НАСА трябва да изготви реалистичен график, за да не рискува с безопасността.

Официални лица от НАСА приемат препоръката, както и повечето други забележки в одиторския доклад от 53 стр.

Одиторите отбелязват също, че НАСА е платила на "Боинг" 287,2 милиона долара повече, за да стимулира компанията да напредва. Според тях по-голямата част от тези разходи не са били необходими. НАСА не е съгласна са тази забележка.

Място в капсулата "Старлайнър" на "Боинг" ще струва 90 милиона долара, почти два пъти повече, отколкото в пилотирания кораб "Дракон" на "Спейс Екс" (55 милиона долара). Изчислението е на базата на екипаж от четирима, при един или два полета годишно.

НАСА отвори недокосвани лунни проби

При по-нататъшно забавяне на "Боинг" и "Спейс Екс" НАСА ще поиска да купи допълнителни места в руските кораби през 2020 г. и 2021 г., както препоръчват одиторите. Цената на място в тях досега беше 82 милиона долара.

"Спейс Екс" направи успешно изпитание на обезопасяващата система на капсулата в сряда в Кейп Канаверал. Същият тест през април се провали. Предстои системата за спасяване на астронавти на "Спейс Екс" да бъде тествана и с действително изстрелване. "Боинг" направи такова успешно изпитание миналата седмица в Ню Мексико.

"Боинг" планира да изстреля "Старлайнър" към МКС без екипаж през декември. "Спейс Екс" направи подобен изпитателен полет през март.

По време на посещение в изследователския център "Еймс" вчера, вицепрезидентът Майк Пенс каза, че американските астронавти ще излитат от Кейп Канаверал от следващата пролет, но не уточни с коя компания.

Заключението на одиторския доклад е, че "Боинг" и "Спейс Екс" са постигнали значителен прогрес за осем години.

Последвайте канала на

БТА
668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини