"Спейс екс" ще включи 42 000 спътника в своето съзвездие

  • 16 октомври 2019 20:39

  • 1007
  • 1
"Спейс екс" ще включи 42 000 спътника в своето съзвездие
© Pixabay

Частната американска компания "Спейс екс" внесе искане за отпускане на допълнителни честоти на 30 хиляди свои спътника, към съществуващите 12 хиляди, съобщава Франс прес.

Американската администрация по съобщенията е внесла в Международния съюз по далекосъобщенията.

в Женева 20 искания, всеки от които касае по 1500 спътника. Те ще бъдат включени в съзведието от мини-сателити "Старлинк" на компанията на Илон Мъск. Предназначението й е да осигури високоскоростен интернет на Земята с малките апарати, които ще кръжат на сравнително ниска орбита /550 километра за първата партида/. Покриването на небето със сателити ще бъде такова, че няколко от тях ще бъдат в директна връзка от всяка точка на планетата.

"Спейс екс" изстреля първата си серия от 60 спътника през месец май и групата ще влезе в действие на територаията на Канада и северната част на САЩ догодина. Според компанията ще са нужни още 24 изстрелвания, преди да бъде покрита останалата част от света.

Понастоящем в орбита има над 2 100 активни спътника. Прибавянето към тях на още 42 хиляди буди безпокойство. Астрономите се опасяват, че големият брой мини-сателити на ниска орбита ще попречи на видимостта на земните телескопи от обсерваториите.

Второто притеснение е увеличаването на космическия боклук в нискоземна орбита на разстояние от 1500-2000 километра. От "Спейс екс" съобщиха че 3 от първите нейни 60 спътника били излезли от строя. Компанията увери, че притежавала технология за извеждане от орбита на дефектиралите устройства за избягване на сблъсък с други апарати. Но един инцидент миналия месец подсказа, че процедурите все още не са изпипани докрай.

Последвайте канала на

БТА
1007 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
цар киро

2019.10.16 | 23:45

1

ТОВА ЩЕ БЪДЕ СЪБИТИЕТО НА 21 ВЕК КАТО СТАНЕ ГОТОВО!!!

Добави коментар

Водещи новини